12-04-2021

Θρήνος στο Σουδάν για τον θάνατο του Χασάν Αλ-Τουράμπι

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο Χασάν Αλ-Τουράμπι, σημαντική προσωπικότητα της σουδανικής αντιπολίτευσης, αλλά και μυστικός σύμβουλος του καθεστώτος του προέδρου, Ομάρ Ελ-Μπεσίρ.

Η κηδεία του θα τελεσθεί αύριο Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

“Ο μουσουλμάνος διανοούμενος Χάσαν Αλ-Τουράμπι απεβίωσε”, μετέδωσε το κρατικό κανάλι, το οποίο διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει στίχους του Κορανίου.

Ιατρική πηγή έκανε γνωστό πως αυτός ο βετεράνος ισλαμιστής πολιτικός είχε μεταφερθεί “σήμερα το πρωί στη μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από έμφραγμα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατό του” στο διεθνές νοσοκομείο Royal Care του Χαρτούμ.

Το βράδυ, ένα ασθενοφόρο μετέφερε τη σορό του στην οικογενειακή κατοικία του στη σουδανική πρωτεύουσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί του και μέλη του κόμματός του.

Ο πρόεδρος Μπεσίρ μετέβη στην κατοικία της οικογένειας για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του, ενώ πολλές προσωπικότητες της χώρας συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κατοικία.

Με λευκό τουρμπάνι και κοντό γκρίζο γένι, ο Χάσαν Αλ-Τουράμπι είχε συλληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να σταματήσει τις επικρίσεις του εναντίον του καθεστώτος.

Ήταν ο μοναδικός πολιτικός αξιωματούχος του Σουδάν που είχε χαρακτηρίσει το 2009 τον πρόεδρο Μπεσίρ “πολιτικά υπεύθυνο” για τα εγκλήματα που διαπράττονταν στη σουδανική επαρχία του Νταρφούρ, στην οποία μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, υποστηρίζοντας έτσι τις διώξεις που ασκήθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πτυχιούχος σχολών νομικής του Χαρτούμ, του Λονδίνου και της Σορβόννης στο Παρίσι, ο Χάσαν Αλ-Τουράμπι στήριξε, και μάλιστα ενέπνευσε, σύμφωνα με μερικούς, το πραξικόπημα που οδήγησε το 1989 στην εξουσία τον στρατηγό Ομάρ Αλ-Μπεσίρ.

Ιδρυτής των σουδανών Αδελφών Μουσουλμάνων και κήρυκας ενός ισλαμιστικού παναραβισμού, ο ιδεολόγος αυτός δεν σταμάτησε να επεκτείνει την επιρροή του.

Στη διάρκεια της δεκεαετίας του 1990 είχε φιλοξενήσει τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου και έγινε γενικός γραμματέας του Εθνικού Κογκρέσου, του κόμματος του προέδρου Μπεσίρ, πριν οι σχέσεις τους διαρραγούν το 1999.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ