17-04-2021

Τουρκία καλεί Ιράν για «κοινή αντίληψη», παρά τις διαφορές τους

Κοινή αντίληψη ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή τους, οφείλουν να αποκτήσουν Τουρκία και Ιράν, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις για τον πόλεμο στη Συρία, αφού το Ιράν είναι ένας βασικός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία αποτελεί τον πιο σοβαρό επικριτή του.

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν όμως, σημαίνει ότι οι δύο χώρες μπορούν εύκολα ν’ αυξήσουν το οικονομικό ύψος των διμερών σχέσεών τους, άνω των 30 δισ. δολ ετησίως, επεσήμανε ο τούρκος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τουρκικό κανάλι NTV news.

Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από την Άγκυρα, για το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης που προσφέρει στο συριακό στρατό, η επιχειρησιακή ικανότητα του οποίου, ενισχύθηκε ουσιαστικά και από τις επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης και βομβαρδισμού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ