20-04-2021

Τουρκία: Εισβολή της αστυνομίας στην εφημερίδα Zaman με δακρυγόνα και αντλίες νερού

Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σε επιστράτευση οχημάτων εκτόξευσης νερού, προχώρησε αργά χθες το βράδυ η τουρκική αστυνομία, ώστε να απομακρύνει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Zaman.

Στη συνέχεια οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Zaman είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ