15-04-2021

Ρωσία και Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει την εκεχειρία

Οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν εναντίον στόχων των πρώτων εντός του συριακού εδάφους, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει η Άγκυρα.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, ανακοίνωσε ότι τουρκικά άρματα έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις τους στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο άρματα σφυροκόπησαν το χωριό Ντικμαντάς, που ελέγχεται από τις YPG, γύρω στις 15.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές ωστόσο απέρριψαν αυτήν την κατηγορία, τονίζοντας ότι τα τουρκικά άρματα έβαλαν εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και όχι εναντίον των YPG.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την πλευρά του, είχε ανακοινώσει νωρίτερα, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Τουρκία σφυροκοπά τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα στη Συρία. Ταυτόχρονα, καθημερινά περνούν από την Τουρκία στη Συρία φάλαγγες με φορτηγά γεμάτα με διάφορα εφόδια και όπλα που προορίζονται για τους αντάρτες, επιμένει η Μόσχα.

Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν καταγραφεί 41 παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία, πρόσθεσε το υπουργείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ