18-04-2021

Τουρκία: Αντιδράσεις για την απελευθέρωση δημοσιογράφων – Υπό δικαστική επιμέλεια η Zaman

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησε στην αποφυλάκιση δύο γνωστών δημοσιογράφων, συνιστά “καθαρή παραβίαση” του Συντάγματος, υποστήριξε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα πως η κράτηση του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εν λόγω εφημερίδας στην Άγκυρα, ήταν “παράνομη” και παραβίασε την ατομική ελευθερία και ασφάλειά τους. Οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο με την κατηγορία ότι παρείχαν εν γνώσει τους βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και δημοσίευσαν άρθρα που παραβίασαν την κρατική ασφάλεια, αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Ωστόσο, σήμερα, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα Zaman που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για προδοσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στην εφημερίδα διορίστηκαν διαχειριστές, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Απειλούμαστε τώρα με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών“, ανέφερε η Today’s Zaman σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ