08-03-2021

“Μένουμε Ευρώπη” λένε οι ισχυρότερες επιχειρήσεις στη Μ. Βρετανία

Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα είχε για την οικονομία της χώρας αλλά και για τις θέσεις εργασίας, απευθύνουν οι επικεφαλής του ενός τρίτου των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων.

Σε επιστολή τους στην εφημερίδα The Times, οι επικεφαλής εταιριών με μεγάλο αριθμό απασχολουμένων όπως ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος BT, οι εταιρίες λιανικής πώλησης Marks & Spencer και Asda και η πετρελαϊκή BP ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η επιστολή ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Χθες, η λίρα κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν έξι ετών εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, μετά την ένταξη του δημοφιλούς δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στο στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται από σχεδόν 200 επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

«Πιστεύουμε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα αποτρέψει τις επενδύσεις, θα απειλήσει θέσεις εργασίας και θα θέσει την οικονομία σε κίνδυνο. Η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και σε καλύτερη θέση παραμένοντας μέλος της ΕΕ».

Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι πρόεδροι 36 εταιριών του δείκτη FTSE 100, αν και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προτίμησαν να μην την προσυπογράψουν, θέλοντας να διατηρήσουν ουδέτερη τάση σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση.

Η κίνηση, που διοργανώθηκε από την εκστρατεία “Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη”, με τη στήριξη της Ντάουνινγκ Στριτ, απηχεί παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από μεγάλες επιχειρήσεις πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ