26-02-2021

Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ – Ρωσίας: Εκεχειρία στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου (video)

Ουάσιγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ρωσίας η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία δεν αφορά την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, από τη Συρία, τη Ρωσία και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν εναντίον των «τρομοκρατικών» αυτών και άλλων οργανώσεων.

Τα εμπλεκόμενα μέρη στις εχθροπραξίες οφείλουν να γνωστοποιήσουν εάν συμφωνούν με την κήρυξη της εκεχειρίας έως τις 12.00 ώρα Συρίας την 26η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του ο Ριάντ Χιτζάμπ, ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε το απόγευμα  ότι έχει επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία για μια πρόσκαιρη ανακωχή στη Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Orient TV που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ο Χιτζάμπ, ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας ο οποίος προεδρεύει σήμερα στην αντιπολιτευόμενη Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή –η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία– είπε ότι η συμφωνία αυτή θα είναι “σύμφωνη με τις εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας”.

Τους όρους της εκεχειρίας στη Συρία συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το σχέδιο για την εκεχειρία “ένα πραγματικό βήμα” για να σταματήσει η αιματοχυσία. Υπενθύμισε ότι όλες οι εμπόλεμες πλευρές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεσμεύονται στην εκεχειρία μέχρι το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού) και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα καθορίσουν από κοινού για ποιες συριακές ένοπλες οργανώσεις θα ισχύσει η εκεχειρία και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόσβαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτές οι ρωσοαμερικανικές συμφωνίες για τη Συρία μπορεί να αποτελέσουν το υπόδειγμα για την ανάληψη δράσης απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία, συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τηρηθεί η εκεχειρία από την πλευρά της Δαμασκού και αναμένει από τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο με τη συριακή αντιπολίτευση. Τόνισε ότι οι Σύροι αντάρτες θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση τους και είπε ότι αναμένει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να στηρίξουν το ρωσοαμερικανικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ