07-03-2021

Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων Ανθρώπου: Για πόσο καιρό θα αποφεύγει τις ευθύνες της η ΕΕ;

Την άποψη ότι η EE επιλέγει μια προσέγγιση που ευνοεί την «ασφάλεια σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως προς το προσφυγικό, εξέφρασε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH).

Η FIDH καλεί την ΕΕ να σταματήσει να «επικεντρώνεται στην ασφάλεια» και τη φύλαξη των συνόρων της και να επικεντρωθεί στη «διάσωση ανθρώπινων ζωών, την εύρεση νομικών και ασφαλών διαύλων για τους μετανάστες και την ενίσχυση των δυνατοτήτων φιλοξενίας, άνευ όρων».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, η ανακοίνωση της FIDH σημειώνει πως η ενδεχόμενη αναγνώρισή της ως ασφαλούς χώρας για τους πρόσφυγες εγείρει «ανησυχίες».

«Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, οι οποίες θέτουν ως προϋπόθεση για την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, την ενίσχυση των ελέγχων των μεταναστευτικών ροών, παρά τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη ενός επαρκούς συστήματος ασύλου στην χώρα, είναι ένα παράδειγμα», αναφέρει ακόμη.

«Πόσο μακριά και για πόσο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της νομίζουν ότι μπορούν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους; Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αμέσως να αναθέτει σε τρίτους την υποδοχή των μεταναστών. Το να επιδίδεται η ΕΕ σε εκβιασμούς προσφέροντας πολιτικά ή οικονομικά οφέλη για την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά, δεν είναι η λύση.

Μια τέτοια εθελοτυφλία ή ένας τέτοιος κυνισμός θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αντίθετα, θα έπρεπε να πάρει πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για την επανεγκατάσταση και τη διασφάλιση της εφαρμογής μέτρων για την φιλοξενία των προσφύγων σε συνθήκες που σέβονται την αξιοπρέπειά τους », δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της FIDH.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ