26-02-2021

Αποποιείται κάθε ευθύνη ο SGS για την εξαφάνιση ραδιενεργού υλικού από αποθήκη στη Βασόρα

Ο ελβετικός όμιλος εταιρειών SGS με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη ανέφερε πως δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια ενός χώρου αποθήκευσης εξοπλισμού κοντά στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, από όπου πέρσι τον Νοέμβριο εξαφανίστηκε ραδιενεργό υλικό «υψηλής επικινδυνότητας».

Ο χώρος αυτός «φυλάσσεται από φρουρούς με ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας» του. «Η SGS δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια του χώρου και δεν ελέγχει την πρόσβαση» σε αυτόν, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ελβετικού ομίλου, ενώ προστίθεται πως πολλοί εξωτερικοί συνεργάτες χρησιμοποιούσαν τον χώρο αυτόν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δημοσίευσε την Τετάρτη έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος του Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο οι ιρακινές αρχές αναζητούν ραδιενεργό υλικό «υψηλής επικινδυνότητας» που εκλάπη πέρσι στο νότιο Ιράκ, από ένα χώρο αποθήκευσης της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο Weatherford.

Το περιεχόμενο του εγγράφου επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, περιβάλλοντος και των τοπικών αρχών, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αν περιέλθει στην κατοχή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το υλικό, που χρησιμοποιεί ακτίνες γάμμα για να εντοπίζονται ενδεχόμενες ατέλειες στα υλικά που χρησιμοποιούνται για να συναρμολογούνται αγωγοί πετρελαίου και αερίου, ανήκει στη θυγατρική της SGS στην Τουρκία, σύμφωνα με το έγγραφο και τους αξιωματούχους.

Η Weatherford με ανακοίνωση της ανέφερε την Τετάρτη πως αποποιείται κάθε ευθύνη για την κλοπή του υλικού, τονίζοντας πως η SGS είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία που έλεγχε τον χώρο όπου ήταν αποθηκευμένο το υλικό και ότι εκείνη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το θέμα.

Ο ελβετικός όμιλος επιθεωρήσεων ανέφερε πως το τουρκικό τμήμα της προσελήφθη από την Weatherford για να πραγματοποιήσει τις δοκιμές, που χρησιμοποιούν αποκαλούμενη πηγή χαμηλής ραδιενέργειας

«Όταν δεν είναι σε χρήση, ο εξοπλισμός και η πηγή ραδιενέργειας αποθηκεύονται σε υπόγειο καταφύγιο που είναι ειδικά σχεδιασμένο και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Weatherford. Η εξαφάνιση του εξοπλισμού συνέβη όσο ο αυτός ήταν αποθηκευμένος στο καταφύγιο της Weatherford», ανέφερε η SGS, σημειώνοντας πως η εξαφάνιση αποκαλύφθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Το τουρκικό τμήμα του ομίλου κατευθείαν ενημέρωσε τις ιρακινές αρχές και συνεργάστηκε πλήρως στην διεξαγωγή της έρευνας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που φέρει ημερομηνία 30ή Νοεμβρίου και κοινοποιήθηκε στο κέντρο προστασίας ραδιενέργειας του υπουργείου, αναφέρεται «σε κλοπή μιας ραδιενεργής πηγής υψηλής επικινδυνότητας του Ιριδίου-192 με υψηλή ραδιενεργή δραστηριότητα που ανήκει στην εταιρεία SGS από μια αποθήκη που ανήκει στην Weatherford στην περιοχή Ραφίντια της επαρχίας της Βασόρας».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ