16-05-2021

«Βόμβα» στη Γαλλία: Ερευνούν τον Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό δικαστική έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο εισαγγελέας του Παρισιού σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο πρώην επικεφαλής του γαλλικού Κράτους (2007- 2012), που δεν κρύβει τις προθέσεις του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρικές εκλογές του 2017, κατέθετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα του Παρισιού προτού του κοινοποιηθεί ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται».

Ο 61χρονος Σαρκοζί κινδυνεύει να οδηγηθεί σε δίκη αν και η απόφαση αυτή των αρχών δεν ισοδυναμεί αυτόματα με την απαγγελία κατηγοριών.

Εντούτοις οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι ο ηγέτης του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» ενδέχεται να εγκλωβιστεί σε πολύμηνες νομικές διαδικασίες που πιθανόν θα υψώσουν προσκόμματα στην πρόθεσή του να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Νοεμβρίου στην κεντροδεξιά παράταξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου χρόνου.

Ο Νικολά Σαρκοζί «τέθηκε υπό το καθεστώς του επικουρούμενου μάρτυρα», ένα ενδιάμεσο καθεστώς μεταξύ του απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ