15-05-2021

Κριτική προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή το Κυπριακό

Ειδική συνεδρίαση για το Κυπριακό, με προσκεκλημένο τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής, Έλμαρ Μπροκ, κατά την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου έκθεσης για την Τουρκία. Ο κ. Μπροκ κάλεσε όλους, να μην καταστήσουν την έκθεση αυτή πεδίο αντιπαραθέσεων για το Κυπριακό.

Διαφωνία με την πρόσκληση Άιντα στην Επιτροπή Εξωτερικών, διατύπωσε η ευρωβουλευτής του κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, αμφισβητώντας ότι θα είναι «αντικειμενικός» και «κατάλληλος» να δώσει την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κάτι Πίρι, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσης της για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει σημαντικά την προοπτική σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε ό,τι γίνεται στην Τουρκία, απλά και μόνο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη».

Η εισηγήτρια άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, με φυλακίσεις δημοσιογράφων και κλείσιμο μέσων ενημέρωσης.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κουρδικό, και τόνισε ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά λόγω των εχθροπραξιών. Η Κάτι Πίρι έκανε λόγο για πιθανό νέο προσφυγικό κύμα, αυτή τη φορά από την ίδια την Τουρκία. «Δεν λέω ότι θα έρθουν και θα ζητήσουν όλοι άσυλο εδώ, αλλά δεν είναι δυνατόν να χαράσσουμε μεταναστευτική πολιτική χωρίς την πλήρη εικόνα», είπε. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για τις αφίξεις στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη», επεσήμανε. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα», είπε και συμπλήρωσε πως «αυτό συμβαίνει παρά τη μεγάλη φιλοξενία του τουρκικού λαού προς τους πρόσφυγες».

Η έκθεση θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία τον Απρίλιο, στην πρώτη ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ