19-05-2021

Ιράν: Παραβίαση διεθνούς δικαίου η ανάπτυξη σαουδαραβικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ προειδοποίησε σήμερα Τρίτη ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα παραβίαζε “το διεθνές δίκαιο”, απαιτώντας ταυτόχρονα από το Ριάντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

“Αυτοί που δρουν στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ενδέχεται να στείλει στρατό για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ζαρίφ ανέβασε τους τόνους μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο αργότερα: “Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης και άλλων (πλευρών) στις μάχες στην περιοχή είναι επικίνδυνη”, υπογράμμισε. “Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μοχθήσουν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όχι να δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και εχθρότητα στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Το Ιράν, που έχει στείλει χιλιάδες “στρατιωτικούς συμβούλους” στη Συρία, στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και μέσω του συμμάχου του, της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και μέσω των Ιρακινών σιιτών πολιτοφυλάκων.

“Το Ιράν δεν έχει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία. Έχουμε στείλει στρατιωτικούς συμβούλους, όπως και σε άλλες περιοχές, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης”, είπε ο Ζαρίφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιρανός υπουργός επέκρινε επίσης τη στάση της Σαουδικής Αραβίας στις ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν στις αρχές του μήνα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. “Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπαγορεύεται από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα αυτό θα καθοριστεί από τους Σύρους που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από τις πρωτεύουσες της περιοχής και ιδίως από το Ριάντ. Δεν μπορούν αυτοί να αποφασίζουν στη θέση των Σύρων”, επανέλαβε.

“Και, αν μιλάμε για στρατιωτικές δυνάμεις, πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη, που γίνονται καθημερινά εναντίον αθώων πολιτών και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους ενώ δεν υπάρχουν πλέον στρατιωτικοί στόχοι για να πληγούν στην Υεμένη”, συνέχισε, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα αυτή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ