18-05-2021

Αίγυπτος: Συνέλαβαν διαχειριστή του facebook που είπε ότι οι Αιγύπτιες είναι άπιστες!

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε τη σύλληψη ενός διαχειριστή μιας σελίδας του Facebook επειδή υποστήριξε σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή ότι μία στις τρεις παντρεμένες γυναίκες στη χώρα είναι… άπιστη, προκαλώντας σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ταϊμούρ ελ Σόμπκι, με την κατηγορία ότι συκοφαντεί τις Αιγύπτιες και προσβάλλει την τιμή τους.

Ο Σόμπκι προκάλεσε οργή όταν ανακοίνωσε το “συμπέρασμα” στο οποίο έχει καταλήξει στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Μουμκίν (σ.σ. “Είναι δυνατόν”). Μολονότι η συνέντευξη προβλήθκε τον Δεκέμβριο από το ιδιωτικό κανάλι CBC, τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά τις τελευταίες ημέρες, αφού ένα απόσπασμά της αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, η προβολή του τοκ-σόου ανεστάλη για 15 ημέρες.

“Το 30% των Αιγύπτιων γυναικών είναι έτοιμες για έκλυτη ζωή, απλώς δεν μπορούν να βρουν κάποιον να τις ενθαρρύνει“, είπε ο Σόμπκι. “Στις ημέρες μας, είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες να απατούν τους συζύγους τους και να ψάχνονται… Πολλές γυναίκες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις όταν οι σύζυγοι απουσιάζουν στο εξωτερικό”, είπε.

Η σελίδα του Σόμπκι στο Facebook, που τιτλοφορείται “Το ημερολόγιο ενός ταλαίπωρου συζύγου”, έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο “ακολούθους”.
Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του, άφησε να εννοηθεί ότι οι γάμοι από προξενιό, κάτι που συνηθίζεται ευρέως ιδίως στη νότια Αίγυπτο, εντείνουν το πρόβλημα της απιστίας επειδή οι γυναίκες καταλήγουν να παντρεύονται με άνδρες που δεν γνωρίζουν. “Οι γυναίκες απατούν τους συζύγους τους και οι σύζυγοι το γνωρίζουν. Τις συγχωρούν μέχρι να απελπιστούν και να φύγουν”, είπε.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ένας μασκοφόρος που κρατούσε ένα τουφέκι απείλησε ότι θα σκοτώσει τον Σόμπκι.

Ο δικηγόρος Τάρεκ Ισμαήλ εξήγησε ότι με βάση την αιγυπτιακή νομοθεσία ο Σόμπκι μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών εάν κριθεί ένοχος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ