18-05-2021

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ θα πρέπει να παραιτηθεί επειδή η κυβέρνησή του έχει χάσει την υποστήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει ακόμη και σήμερα Τρίτη μια έκθεση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια του 2015, καθώς και το πρόγραμμά της για φέτος, παρόλο που το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας δεν είναι ακόμη σαφές.

Αν χάσει η κυβέρνηση, οι βουλευτές θα χρειαστούν 150 υπογραφές στο κοινοβούλιο για να υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, αν ο κυβερνών συνασπισμός δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε μια νέα κυβέρνηση. Ωστόσο ο Ποροσένκο απέρριψε το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας πως ένα νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να σχηματισθεί από τον σημερινό φιλοδυτικό συνασπισμό.

Ο Ποροσένκο ζήτησε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν και πρόσθεσε:

“Οι ίδιες παράμετροι πρέπει να ισχύσουν και για την κυβέρνηση … η κοινωνία έχει αποφασίσει ξεκάθαρα ότι υπήρξαν περισσότερα λάθη παρά επιτεύγματα και αρνείται την εμπιστοσύνη της στους υπουργούς”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ