18-05-2021

“Δεν υπάρχει ο κίνδυνος κραχ”, παρά τις “αναταράξεις”, τονίζει ο Μισέλ Σαπέν

Καθησυχαστικός για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει ο κίνδυνος κραχ”, παρά το γεγονός των “αναταράξεων” και την πτώση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα στο χρηματιστήριο.

“Δεν πρέπει να συγχέουμε μια αστάθεια, αυτό που στην ιδιόλεκτο (της αγοράς) αποκαλείται μεταβλητότητα, με αυτό που συνέβη το 2008“, έτος της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, δήλωσε ο Σαπέν στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

“Από το 2008, ο κόσμος, η Ευρώπη και η Γαλλία έλαβαν ορισμένες αποφάσεις για να διασφαλίσουν, να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα. Οι γαλλικές τράπεζες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές σήμερα“, πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτόν, “δεν κινδυνεύουμε από κραχ”, εκτίμησε ο υπουργός, αποδεχόμενος, ωστόσο, πως η παγκόσμια οικονομία δεν έχει “απαλλαγεί από κάθε αναταραχή και κάθε δυσκολία”.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που έχει πληγεί από τα χαμηλά επιτόκια και τις ζοφερές προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημειώνει πτώση στο χρηματιστήριο από τις αρχές του έτους, σε ένα υπόβαθρο αμφιβολιών για τη σταθερότητα ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχθηκε την Πέμπτη πως “οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στον κόσμο”, μπορεί να “επηρεάσουν το ισοζύγιο των κινδύνων”, εκτιμώντας ότι είναι πολύ “πρώιμο να διατυπώσουμε εκτίμηση” για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ