06-05-2021

“Δίκαιη ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες”, ζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση

Συντριπτικά υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την προσφυγική κρίση, τάσσονται οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ίδια δημοσκόπηση ωστόσο αποτυπώνεται και η «διχοτόμηση» που παρουσιάζει η Ε.Ε. σε σχέση με την διαχείριση των προσφύγων, καθώς γίνονται ορατές οι διαφορές μεταξύ «παλαιών» και «νέων» κρατών-μελών, με πολλούς να αρνούνται μια τέτοια προοπτική. 

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 11.500 πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ από το Ίδρυμα Bertelsmann, αποτυπώνει ότι το 87% τάσσεται υπέρ της από κοινού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 79% ζητεί την «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» μεταξύ των χωρών της Ένωσης. Επίσης το 69% θεωρεί σωστό οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στην προσφυγική κρίση να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Τα στοιχεία ωστόσο από τις χώρες οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2009 είναι χαρακτηριστικά των διαφορών στο εσωτερικό της Ένωσης: Σε αυτές τις χώρες, μόνο το 54% υποστηρίζει την δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, ενώ μεταξύ των πολιτών των «παλαιών» χωρών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 85%.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως φαίνεται να απέχει από την «κουλτούρα καλωσορίσματος» που προωθεί η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Το 50% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αισθάνονται, όπως λένε, συχνά ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ενώ το 58% εκφράζει φόβο για αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στο κοινωνικό σύστημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ