18-02-2021

Τραγικό τέλος για 19 ανθρώπους από βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Συρία

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα Δευτέρα στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς — που θεωρείται πιθανό ότι έκαναν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας — στη βόρεια Συρία, με στόχο κυρίως ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

«Ένα κτίριο το οποίο στέγαζε ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους ΓΧΣ καταστράφηκε ολοσχερώς σήμερα από αεροσκάφη, πιθανόν ρωσικά, στη Χαντιγέ, μια κοινότητα νότια της Μάαρετ αλ Νούμαν», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εξάλλου άλλοι βομβαρδισμοί, κατά τα φαινόμενα επίσης της ΠΑ της Ρωσίας, έπληξαν την πόλη Άζαζ, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, και μια κοντινή κοινότητα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, κατά την ίδια πηγή.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Παρίσι επιβεβαίωσε πως «ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους ΓΧΣ καταστράφηκε από βομβαρδισμούς» στην περιοχή της Μάαρετ αλ Νούμαν, περίπου 280 χλμ. βόρεια της Δαμασκού.

«Κατά τη διάρκεια δύο σειρών επιθέσεων, που διεξήχθησαν με διαφορά μερικών λεπτών η μια από την άλλη, το νοσοκομείο επλήγη από τέσσερις ρουκέτες. Τουλάχιστον επτά πρόσωπα είναι νεκρά και οκτώ αγνοούνται αυτή τη στιγμή», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο των ΓΧΣ στη Βηρυτό.

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον μιας δομής υγείας. Η καταστροφή αυτού του νοσοκομείου στερεί την πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες σε περίπου 40.000 ανθρώπους που ζουν σε αυτή την περιοχή της ανοικτής σύρραξης», είπε εξάλλου ο Μασιμιλιάνο Ρεμπαουντέντζο, ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Συρία.

Σε αυτό το νοσοκομείο των 30 κλινών, το οποίο έχει δύο τμήματα, τα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα, εργάζονταν 54 άνθρωποι.

Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν αυτή τη μονάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015, κυρίως με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού και την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της.

Η οργάνωση υποστηρίζει συνολικά 153 νοσοκομεία στη Συρία, τα πέντε από τα οποία έχουν πληγεί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την αρχή του 2016.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ