24-02-2021

Τουρκία: Συνεχίζει το σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων, οξύνοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πλήττουν στόχους των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία μετά την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε ένα συνοριακό φυλάκιο, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σήμερα το συνοριακό μας φυλάκιο στην περιοχή Χατάι στη μεθόριο με τη Συρία δέχθηκε επίθεση. Ρίφθηκαν ανταποδοτικά πυρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ταντζού Μπιλγκίτζ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να πέσει η πόλη Αζάζ στη βόρεια Συρία στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Τουρκία δηλώνει «σοκαρισμένη» από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που βάζουν την Άγκυρα στο ίδιο καλάθι με τους Κούρδους αντάρτες των YPG, δήλωσε ο Μπιλγκίτζ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν στα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ο οποίος κάλεσε τόσο την Τουρκία, όσο και τους Κούρδους της Συρίας να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της “κοινής απειλής” που θέτουν οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Συρίας.

Ο Μπιλγκίτζ είπε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει άδεια για να πολεμήσει εναντίον “οιωνδήποτε τρομοκρατικών οργανώσεων” και μεταβίβασε τη διαμαρτυρία της για τα σχόλια του Κίρμπι στις αρχές των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ