07-03-2021

Μεντβέντεφ: Κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος μακροχρόνιος πόλεμος

Για έναν «ολοκληρωτικό και μακροχρόνιο πόλεμο» προειδοποίησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που επιχειρηθεί χερσαία επίθεση στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την παραπάνω άποψη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews» σχολιάζοντας παράλληλα τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κάνει λόγο για πιθανή εμπλοκή περισσότερων ξένων δυνάμεων σε περίπτωση που αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο των μεγάλων δυνάμεων για τη Συρία.

«Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν». Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος», τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ