23-02-2021

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την κράτηση ενός φυλακισμένου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου για λόγους υγείας

Η ισραηλινή δικαιοσύνη ανέστειλε τη διοικητική κράτηση ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 72 ημέρες και η κατάσταση της υγείας του έχει ανησυχήσει έντονα διεθνείς οργανισμούς.

«Αναστέλλουμε τη διαταγή διοικητικής κράτησης» του Μοχάμεντ αλ Κικ «λόγω της κατάστασης της υγείας του», ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Στο εξής, οι οικείοι του μπορούν να τον επισκέπτονται, αλλά ο δημοσιογράφος δεν δικαιούται να εγκαταλείψει χωρίς έγγραφη άδεια των ισραηλινών αρχών το νοσοκομείο της πόλης Αφούλα όπου βρίσκεται, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο Μοχάμεντ αλ Κικ, 33 ετών, ο οποίος εργάζεται για το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ματζντ, είχε συλληφθεί στις 21 Νοεμβρίου στο σπίτι του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Είχε τεθεί περί τα μέσα του Δεκεμβρίου, έναν μήνα μετά τη σύλληψή του, υπό διοικητική κράτηση, ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο καθεστώς νομικής εξαίρεσης το οποίο επιτρέπει στις αρχές του Ισραήλ να φυλακίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορίες ή να το δικάζουν για περιόδους έξι μηνών, που μπορούν να παρατείνονται επ’ αόριστον.

Από τις 25 Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος έπαψε να τρέφεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τα βασανιστήρια και τη κακομεταχείριση που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του», σύμφωνα με την Άνταμιρ, μια παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική κράτησή του.
Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, κατηγορεί τον Κικ ότι είναι ενεργό μέλος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Κικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2008 σε 16 μήνες φυλάκιση διότι είχε κριθεί πως ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνδέεται με τη Χαμάς, διαβεβαιώνει ότι είναι απλά και μόνο δημοσιογράφος.

Ο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, η οποία θεωρείται κρίσιμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ