05-03-2021

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κομισιόν για τα ελλείμματα Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

H Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να παραβιάσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα η Γαλλία έχει δεσμευτεί να διορθώσει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα μέχρι το 2017, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις την επόμενη χρονιά αυτό θα παραμείνει άνω του ορίου του 3% (3,2%), εκτός και αν ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Επιπλέον, η μείωση του ελλείμματος κατά το περασμένο έτος ήταν μόλις 0,2% αντί 0,5% και κατά το τρέχον έτος μόλις 0,4% αντί για 0,8%.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ενώ το ονομαστικό έλλειμμα είναι με ασφάλεια κάτω από το 3% που είναι το όριο, εντούτοις αποκλίνει από το μεσοπρόθεσμο στόχο που είναι η σταδιακή επίτευξη μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Εξάλλου, η Ιταλία έχει ζητήσει να επωφεληθεί από τα νέα μέτρα δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω των δαπανών που έχει κάνει για το προσφυγικό, και σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί σχετικά τον ερχόμενο “Μάιο”.

Η Ισπανία, παρ΄όλο που της είχε ζητηθεί να μειώσει το ονομαστικό της έλλειμμα στο 4,2% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, απέκλινε από το στόχο και κατέγραψε έλλειμμα 4,5%. Σε ό,τι αφορά το 2016 αντί για 2,8%, το έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 3,6%.

Τέλος, η Πορτογαλία, ενώ υποτίθεται ότι θα μείωνε το έλλειμμά της στο 2,5% πέρυσι, τελικά κατέληξε με έλλειμμα 4,2%, και χωρίς περαιτέρω μέτρα δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 3% ούτε και φέτος.

Οι τελευταίες προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 “είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά χρειάζεται “περισσότερη δουλειά” πριν επιτευχθεί μια συμφωνία, ίσως την Παρασκευή, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της Πορτογαλίας σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μασκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ