08-03-2021

Βρέθηκε με ίχνη βασανιστηρίων το πτώμα του Ιταλού φοιτητή που είχε εξαφανιστεί στο Κάιρο

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αιγύπτιο πρεσβευτή προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για τον θάνατο του Τζούλιο Ρεγκένι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου, κατά την πέμπτη επέτειο της εξέγερσης που έθεσε τέρμα στην 30χρονη διακυβέρνηση της χώρας από τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Το πτώμα του 28χρονου διδακτορικού φοιτητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο του Καΐρου, δήλωσαν ένας εργαζόμενος στο νεκροτομείο και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως έχει αρχίσει έρευνα. Η σορός του Ρεγκένι βρέθηκε στην αρχή του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια, είπαν.

Ένας φίλος δήλωσε πως τα ίχνη του Ρεγκένι χάθηκαν αφότου έφυγε από το σπίτι του σε καλή συνοικία του Καΐρου προκειμένου να συναντήσει έναν άλλον φίλο του στο κέντρο της πόλης.

Πέρυσι, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν απαγάγει έναν Κροάτη από τα περίχωρα του Καΐρου και στη συνέχεια τον είχαν αποκεφαλίσει, όμως τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο του Καΐρου όταν εξαφανίστηκε ο Ρεγκένι.

Αν και η αιτία του θανάτου του Ιταλού φοιτητή δεν είναι ακόμη σαφής, η υπόθεσή του θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου να προστατεύσει μια εικόνα σταθερότητας και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και ξένες επενδύσεις έπειτα από χρόνια πολιτικής αναταραχής και βίας ισλαμιστών μαχητών.

Ο γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών Μικέλε Βαλενσίζε κάλεσε «επειγόντως» τον Αιγύπτιο πρεσβευτή Αμρ Μοστάφα Καμάλ Χένρι μετά τον εντοπισμό, του πτώματος του Ρεγκένι.

Το υπουργείο ανέφερε ότι αναμένει «μέγιστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα υπό το φως της εξαιρετικής σπουδαιότητας αυτού που συνέβη».

Η ιταλίδα υπουργός Βιομηχανίας Φεντερίκα Γκουίντι διέκοψε χθες τη διήμερη επίσκεψή της στην Αίγυπτο μετά τις πληροφορίες για τον θάνατο του Ρεγκένι.

Αντίγραφο βιογραφικού σημειώματος του Ρεγκένι, που έδωσε ένας φίλος, δείχνει πως μιλούσε τέσσερις γλώσσες και είχε κερδίσει πολλές υποτροφίες. Η έρευνά του επικεντρωνόταν στα συνδικάτα στην Αίγυπτο έπειτα από την εξέγερση του 2011 που έθεσε τέλος στην 30χρονη διακυβέρνηση του Μουμπάρακ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως Αιγύπτιοι συχνά κρατούνται από την αστυνομία με ελάχιστα ενοχοποιητικά στοιχεία και κατά τη διάρκεια της κράτησής τους υφίστανται ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση. Δεκάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από το 2013. Η Αίγυπτος αρνείται τις κατηγορίες για αστυνομικές ωμότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ