21-02-2021

Το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, υποστηρίζει το Λονδίνο

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απέφυγε τη σύλληψη διαφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού και ότι οι βρετανικές αρχές έχουν την υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία σχετικά με κατηγορία σε βάρος του για βιασμό, η οποία εκκρεμεί.

Μια επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την προσφυγή του ιδρυτή του Wikileaks, αναμένεται να αποφανθεί αύριο, Παρασκευή, ότι τα 3,5 χρόνια που παραμένει ο Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ισοδυναμούν με «παράνομη κράτηση».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Μια κατηγορία για βιασμό εξακολουθεί να εκκρεμεί και έχει εκδοθεί ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει τη νομική υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία».

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως, αν ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα συλληφθεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως όποια απόφαση λάβει η επιτροπή του ΟΗΕ, που εξετάζει την προσφυγή του Ασάνζ, δεν θα είναι νομικά δεσμευτική και πως το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, αν αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία.

Ο 44χρονος Ασάνζ καταζητείται στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες για βιασμό που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του το 2010 και τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ