03-03-2021

ΕΕ: Η άρση της ισχύος της Σένγκεν θα μπορούσε να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, ότι η άρση της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν θα μπορούσε εν δυνάμει να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι που θα προκύψουν, αν τερματισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. «Μια πιο γενικευμένη άρση και μέτρα που θα αναιρούν τα επιτεύγματα της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσαν να εν δυνάμει να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη», προειδοποιεί.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μαζική έλευση προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ: «Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αυξημένο αριθμό προσφύγων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών».

Η Επιτροπή ζητεί συνεπώς να ξεπερασθούν στο επίπεδο της ΕΕ οι μείζονες πολιτικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, στο εσωτερικό της οποίας οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί για τους ταξιδιώτες. Περιλαμβάνει 26 χώρες, οι 22 από τις οποίες ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή έξι χώρες έχουν αποκαταστήσει προσωρινούς ελέγχους: πέντε (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) με την ελπίδα να ελέγξουν καλύτερα τις ροές των μεταναστών και μία (Γαλλία) ως αντίδραση στην τρομοκρατική απειλή.

Όμως η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να έχει η αποκατάσταση προσωρινών ελέγχων (έξι μήνες) φθάνει σύντομα στο τέλος της για μερικές χώρες, ενώ οι μεταναστευτικές ροές δεν φαίνεται να επιβραδύνονται.

Η ΕΕ εξετάζει κατά συνέπεια μια κατ’ εξαίρεσιν παράταση για έως δύο χρόνια για ορισμένες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ