Οι επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) συμμετείχαν στην κοινή διάσκεψη στο Παρίσι στις 28/1/2016 για την ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση ΥΑ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης οι δύο οργανισμοί απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ενταχθούν και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης.

Το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Συνολικά, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν αίτηση ασύλου σε χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ μέσα στο 2015. Είναι δύο φορές περισσότεροι από όσους καταγράφηκαν το 2014 και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% περίπου του συνολικού πληθυσμού των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, και ακόμα και στην Ευρώπη, αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,3% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΟΟΣΑ και η ΥΑ τονίζουν ότι η παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με παραγωγικό και ασφαλή τρόπο στην αυριανή δουλειά τους, δεν αποτελεί μόνο ηθική επιτακτική ανάγκη αλλά έχει και σαφές οικονομικό κίνητρο.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα αλλά αντίθετα μπορούν και θα πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης στο Παρίσι. «Φέρνουν την ελπίδα: την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τα δικά μας παιδιά. Όμως, για να γίνει αντιληπτή αυτή η προοπτική, χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική επένδυση για την παροχή άμεσης στήριξης και βοήθειας στους πρόσφυγες ώστε να εγκατασταθούν, να προσαρμοστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Βραχυπρόθεσμα είναι ένα δύσκολο και δαπανηρό εγχείρημα αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό», είπε, προσθέτοντας ότι «η ανάλυση που έχουμε κάνει, δείχνει τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η καλή διαχείριση της μετανάστευσης στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά σχεδιάζονται και εφαρμόζονται τα μέτρα ένταξης. Όσο πιο γρήγορα λαμβάνουν οι πρόσφυγες την απαιτούμενη στήριξη, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές ένταξής τους».

«Η ένταξη είναι μια δυναμική αμφίδρομη διαδικασία για την οποία χρειάζεται να καταβάλει σημαντική προσπάθεια και το άτομο και η κοινωνία», υπογράμμισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Οι πρόσφυγες, για να έχουν έναν πλήρη ρόλο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή της χώρας υποδοχής, χρειάζεται να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Τα κράτη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη διαδικασία, να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες παίζουν ένα θετικό και ενεργό ρόλο στη διαδικασία ένταξης, ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες που τους παρέχονται καθώς και να διασφαλίσουν ότι τους υποδέχονται φιλόξενες κοινότητες», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας