21-01-2021

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποίησε πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες

Την τακτική της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) να χρησιμοποιεί ως πληροφοριοδότες πρόσφυγες, οι οποίοι αιτούνταν άσυλο, αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η BND ακολουθούσε αυτή την τακτική επί δεκατρία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2013, με τη «συνεργασία» να είναι υποχρεωτική, καθώς οι πρόσφυγες ενδεχομένως να έβλεπαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται, στην περίπτωση που δεν δέχονταν να συλλέξουν και να κοινοποιούν πληροφορίες για την γερμανική Υπηρεσία.

Το «Der Spiegel» μάλιστα, επικαλείται έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, έπειτα από επίσημο αίτημα του κόμματος Die Linke.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια αυτής της 13χρονης περιόδου, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η πρακτική συνεχίστηκε, μόνο όμως σε εθελοντική βάση.

«Όταν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικά εσφαλμένο. Η αξιοπιστία των πληροφοριών που συνελέγησαν με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να τεθούν σε αμφισβήτηση», δήλωσε η Μαρτίνα Ρένερ, μέλος του Die Linke.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ