27-01-2021

Νέο ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας. 33 νεκροί ανάμεσά τους πέντε παιδιά

33 μετανάστες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, πνίγηκαν σήμερα στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θάλασσα του Αιγαίου καθώς το πλοιάριο κατευθυνόταν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Άλλοι μετανάστες, των οποίων ο αριθμός δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί, αγνοούνται. “Είμαστε πολύ λυπημένοι. Τουλάχιστον είκοσι από τους φίλους μας αγνοούνται“, δήλωσε κλαίγοντας ένας από τους συντρόφους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες. Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και κατά τα φαινόμενα προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σάμου.

Ανάμεσα στους μετανάστες σήμερα βρίσκονταν Σύροι και Αφγανοί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέδωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται.

Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορά τους, οι αφίξεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Συνολικά οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε 46.240 από τις αρχές Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους 44.040 μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα και 2.200 από την Ιταλία. Η συντριπτική πλειοψηφία, ένα ποσοστό 84%, είναι πρόσφυγες, πολίτες χωρών που βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ