26-01-2021

Altsantiri θέμα: 44 χρόνια από τη «Ματωμένη Κυριακή»

Μία από τις πλέον, πιο αμφιλεγόμενες μέρες στην Ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, συνέβη σαν σήμερα πριν 44 χρόνια. Ο λόγος για τη «Ματωμένη Κυριακή». Τα εκτεταμένα επεισόδια στη διάρκεια των οποίων δεκάδες διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά πισώπλατα, όχι μόνο προκάλεσαν την κοινωνική κατακραυγή, αλλά αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 στο Ντέρυ της ΒόρειαςΙρλανδίας, μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, του οποίου ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα στρατηγός) Μάικ Τζάκσον, άνοιξαν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας. Η πορεία είχε διοργανωθεί από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, με αιτήματα την αποχώρηση των Βρετανών από τη Βόρεια Ιρλανδία, την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βελτίωση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο, σε ό,τι αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τα επελαύνοντα τεθωρακισμένα οχήματα των βρετανικών αρχών δέχτηκαν πισώπλατα πυρά, με αποτέλεσμα 26 διαδηλωτές να πέσουν νεκροί, έξι εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι όλοι όσοι δέχτηκαν επίθεση ήταν άοπλοι.

images

Αυτό το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και ανάγκασε την τότε συντηρητική κυβέρνηση του Έντουαρντ Χηθ να προχωρήσει σε διερεύνηση του αιματηρού συμβάντος.

Ο αρχιδικαστής Γουάιτζερι, που επελήφθη της υποθέσεως, δεν απέδωσε ευθύνες στους στρατιώτες, επειδή δέχθηκε τον ισχυρισμό τους ότι δέχτηκαν επίθεση πρώτοι από κάποιους διαδηλωτές, παρά τις περί του αντιθέτου καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

130214175010-northern-ireland-sunday-story-top

Το περιστατικό ωστόσο επανήλθε στην επικαιρότητα το 1998, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ανέθεσε στον Λόρδο Σάβιλ την επανεξέταση της υπόθεσης.

Στις 15 Ιουνίου 2010, δημοσιοποιήθηκε το πρώτο επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα. Σύμφωνα με την έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Επίσης, κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, αντίθετα ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια κίνηση εναντίον του.

bloodysunday2

Κάποιοι από τους στρατιώτες αποδείχθηκε ότι έδωσαν ψευδείς καταθέσεις σχετικά με τα γεγονότα. Αυτό οδήγησε τον Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, να ζητήσει επίσημα από τον λαό συγγνώμη για το γεγονός καθ’ εαυτό αλλά και την μετέπειτα αντιμετώπισή του από μέρος της πολιτείας.

Μάλιστα η πρώτη σύλληψη για την «Ματωμένη Κυριακή» έγινε πριν μόλις ένα χρόνο. Πρόκειται για έναν 67χρονο Βρετανό πρώην στρατιώτη, μέλος του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Η σύλληψη αυτή σηματοδότησε «μία νέα φάση στις έρευνες, οι οποίες θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα», όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

british_army_kills_13_on_bloody_sunday

Γνωστοί καλλιτέχνες της ροκ πάντως, έχουν εξυμνήσει την «Ματωμένη Κυριακή» με τραγούδια τους, μεταξύ των οποίων οι U2 με το «Sunday Bloody Sunday», οι Stiff Little Fingers με το «Bloody Sunday», ο Τζον Λένον με το «Sunday Bloody Sunday» και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ με το «Give Ireland Βack to the Irish».

Νάντια Ρούμπου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ