27-01-2021

Κοτζιάς: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με στρατιωτικές εγγυήσεις

Την σαφή θέση της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων, η οποία συνοψίζεται στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με στρατιωτικές εγγυήσεις, μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα ότι το περιεχόμενο της λύσης, που θα πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ “θα είναι η ισχυρότερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού”.

Είμαστε σε ένα στάδιο διακίνησης ιδεών, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: “Εκείνο που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας, και από εκεί θα κριθούν όλα, είναι οι προτάσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα, θα αναμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει ο διάλογος“.

Τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη- Μπάϊντεν για το Κυπριακό
Τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού, συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του στην Τουρκία και επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι πάντα στη διάθεσή του για ό,τι χρειασθεί.

Επίσης, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μπάϊντεν συζήτησαν τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και την πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες για δημιουργία αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ