15-02-2021

ΗΠΑ: Ποινές ύψους 163,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 4 ελβετικές τράπεζες για φοροδιαφυγή

Χρηματικά πρόστιμα ύψους 163,2 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να καταβάλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τέσσερις ελβετικές τράπεζες για να αποφύγουν πιθανές διώξεις καθώς βοήθησαν αμερικανούς καταθέτες να φοροδιαφύγουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από το 2013, συνολικά 75 ελβετικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα το οποίο τους επιτρέπει να αποφύγουν πιθανές ποινικές διώξεις με το να αποκαλύψουν ενδοσυνοριακές πράξεις που βοήθησαν αμερικανούς υπηκόους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των χρηματικών ποινών, η τράπεζα J. Safra Sarasin AG (Βασιλεία) θα πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, 78,6 εκατομμύρια ευρώ (85,8 εκατ. δολάρια). Οι άλλες τράπεζες περιλαμβάνουν τις Coutts & Co Ltd στη Ζυρίχη (71,9 εκατ. ευρώ), την Gonet & Cie στη Γενεύη (10,5 εκατ. ευρώ) και την Cantonal du Valais στο καντόνι Βαλαί (2,10 εκατ. ευρώ), είπε το υπουργείο.

Οι ποινές για τις 75 περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 917 εκατομμύρια ευρώ (1 δις δολάρια).

Υπό τις συμφωνίες, οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να παραδώσουν λεπτομέρειες λογαριασμών αμερικανών πολιτών οι οποίοι ερευνώνται ενώ από την άλλη πλευρά οι εν λόγω τράπεζες που ήδη διερευνώνται για ποινικά αδικήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ