22-02-2021

Αιφνιδιαστική παραίτηση του Γεωργιανού πρωθυπουργού

Σε μία δύσκολη περίοδο για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γεωργίας, ο οποίος αναζητά τρόπους προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2016, ο πρωθυπουργός της χώρας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του.

Ο Γκαριμπασβίλι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε:

“Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ”, ενώ χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την κίνησή του, πρόσθεσε:

“Όλες οι θέσεις είναι προσωρινές, μόνο ο Θεός και η Πατρίδα είναι αιώνιοι. Εγκαταλείπω αυτή τη θέση σήμερα αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της πατρίδας μου”.

Ο Γκαριμπασβίλι, που σήμερα είναι 33 ετών, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Γεωργίας τον Νοέμβριο του 2013 και ήταν τότε ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν παντελώς άγνωστος.

Θεωρείται στενός σύμμαχος του πολυεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι που την ίδια χρονιά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές βάζοντας τέλος στην πολυετή κυριαρχία του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο Γκαριμπασβίλι σπούδασε διεθνείς σχέσεις στη Σορβόνη. Πριν εμπλακεί στην πολιτική ήταν επικεφαλής ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Ιβανισβίλι ενώ εργάστηκε επίσης στην τράπεζα του επιχειρηματία και στη δισκογραφική εταιρεία του γιου του, τραγουδιστή της ραπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ