07-03-2021

Συνάντηση με τον Π. Σάντσεθ πραγματοποιεί ο Μ. Ραχόι αναζητώντας “στήριγμα” για τη νέα κυβέρνηση

Την προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης ξεκινάει από σήμερα το μεσημέρι ο Μάριο Ραχόι, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο κ. Ραχόι θα πραγματοποιήσει συνάντηση στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
“Ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθούν στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μονκλόα (την έδρα της κυβέρνησης), για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές” της Κυριακής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παρέμεινε πρώτο κόμμα στη χώρα (28,7% των ψήφων, 123 έδρες), όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία (176 βουλευτές σε σύνολο 350) την οποία διέθετε στην κάτω βουλή. Ο Ραχόι πρότεινε στη συνέχεια “έναν διάλογο” στα άλλα κόμματα “για να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση”.

Η δυναμική είσοδος στο κοινοβούλιο δύο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και Ciudadanos (φιλελεύθεροι), απαιτεί συμμαχίες τουλάχιστον σιωπηρές προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των βουλευτών.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο αποχής από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μπορεί να του “φράξει” τον δρόμο αν τον καταψηφίσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ