15-02-2021

Υεμένη: Νεκρά 4 φερόμενα μέλη της αλ Κάιντα από τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγές στις φυλές που ζουν στο κεντρικό τμήμα της Υεμένης, πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ επιδρομή με ένα τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (Unmanned Aerial Vehicle, UAV), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνδρες που φέρονται να ανήκαν στον βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή.

Πρόκειται για την πρώτη επιδρομή αυτού του είδους από τον Σεπτέμβριο.

Η επιδρομή σημειώθηκε εν μέσω του ευρύτερου πολέμου ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούτι και δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, τον οποίο η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) επιχειρεί να εκμεταλλευθεί.

Το αμερικανικό αεροσκάφος στοχοθέτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις άνδρες ενώ κινούνταν στην περιοχή Νάτα, σε έναν δρόμο που συνδέει τις επαρχίες Μπάιντα και Σάμπουα. Το αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε ολοσχερώς το όχημα αφήνοντας τέσσερις απανθρακωμένες σορούς στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Η ΑΚΑΧ είχε καταλάβει δύο πόλεις στη νότια Υεμένη στις αρχές του μήνα, ανατινάσσοντας το σπίτι του διοικητή μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, πριν οι μαχητές της αποσυρθούν.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των μελών της ΑΚΑΧ, παράλληλα με τις σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία επενέβη τον Μάρτιο στον πόλεμο ανάμεσα στους Χούτι —που το Ριάντ θεωρεί ότι συνδέονται με το Ιράν, τον κυριότερο αντίπαλο του στην περιοχή— και τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο, με διακηρυγμένο στόχο την αποκατάσταση της τότε εξόριστης κυβέρνησης του Χάντι στην εξουσία.

Οι επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν σκοτώσει ορισμένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της ΑΚΑΧ, περιλαμβανομένου του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης αυτής, του Νάσερ αλ Ουχάισι, τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ