Τρόπους ώστε οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γυρίζουν εύκολα πίσω στις πατρίδες τους, επιχειρεί να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιερώνοντας ένα νέο είδος ταξιδιωτικού εγγράφου.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 494 υπέρ έναντι 112 κατά και 50 αποχές τη δημιουργία αυτού του νέου ταξιδιωτικού εγγράφου, αλλά προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το μέτρο θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο Υπουργών των χωρών της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές που προώθησαν αυτό το μέτρο είχαν διαπιστώσει ότι πάρα πολλά πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίπτονταν στην ΕΕ, δεν επέστρεφαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπροώθησης για λιγότερο από το 40% του συνολικού αριθμού των προσώπων που δεν έλαβαν άσυλο.

“Το χαμηλό ποσοστό εφαρμογής των αποφάσεων επαναπροώθησης υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία και τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης στα μάτια των πολιτών. Ενθαρρύνει επίσης την κατάχρηση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη”, σημείωσε ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Γιούσι Χάλα-άχο.

Ο κανονισμός που ισχύει σήμερα στην ΕΕ (και δεν είναι δεσμευτικός) χρονολογείται από το 1994. Καθορίζει την έκδοση ενός είδους ταξιδιωτικού εγγράφου για εκείνους των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται και δεν διαθέτουν ταυτότητα ή διαβατήριο. Ωστόσο, η ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας οδηγεί συχνά τις χώρες προέλευσης των προσώπων αυτών να μην αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο τύπο ταξιδιωτικού εγγράφου.

Το νέο έγγραφο θα φέρει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, κυρίως χάρη στα υδατογραφήματα, θα είναι γραμμένο στη γλώσσα της χώρας όπου έχει ζητήσει άσυλο ο κάτοχός του και θα μεταφράζεται επίσης στα αγγλικά και τα γαλλικά.

“Η ποικιλομορφία των εγγράφων έβλαψε την πολιτική των επιστροφών διότι οι τρίτες χώρες, εκείνες που ήταν περισσότερο απρόθυμες να παραλάβουν τους μετανάστες αυτούς, το χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα για να απορρίψουν την επαναπροώθησή τους”, σχολίασε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Μπρις Ορτεφέ, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άλλοι ευρωβουλευτές ωστόσο, κυρίως των Πρασίνων και της Αριστεράς, εξέφρασαν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του μέτρου. “Τα έγγραφα απορρίπτονται συχνά από τις χώρες προέλευσης. Η Κομισιόν δεν έχει κάνει κάποια μελέτη για να δείξει τι θα μπορούσε να αλλάξει με αυτό το έγγραφο”, τόνισε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας