Η ουγγρική δεξιά δεν επιδιώκει έξοδο από την Ε.Ε. – Θέλει την ανατροπή της

Μπορεί το χθεσινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία να αποδείχτηκε φιάσκο για τον Ορμπάν, που επιχείρησε να το παρουσιάσει ως θρίαμβο, όμως η ανάγκη για την διενέργειά του γεννήθηκε από την ίδια ανάγκη που προέκυψε και στο βρετανικό δημοψήφισμα, με μια ειδοποιό όμως διαφορά: Η ουγγρική δεξιά δεν επιθυμεί έξοδο από την Ε.Ε. Αντίθετα επιθυμεί κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρότερη απειλή για την Ένωση.

Όπως γράφει σήμερα ο Guardian, η Ουγγαρία επιδιώκει να παραμείνει στην Ε.Ε. και να την ανατρέψει εκ των έσω. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, αναζητά μια «πολιτιστική επανάσταση», όπως την αποκαλεί, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της υπάρχουσας κατάστασης και η οποία θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στα κράτη και λιγότερη έμφαση σε φιλελεύθερες και ανθρωπιστικές αρχές.  

Τη στιγμή που η Ουγγαρία δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές πολιτικές, οι φιλοδοξίες του Ορμπάν τον έχουν μετατρέψει σε έναν λαϊκιστή πολιτικό που ηγείται των ανατολικών χωρών. Την Κυριακή, με το δημοψήφισμα, επιχείρησε να χτίσει το πολιτικό του προφίλ και παρόλο που οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη, εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τη ψήφο που τάχθηκε κατά της ποσόστωσης.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί προσωρινή ανακούφιση για το φιάσκο και ενδεχομένως να μπει φρένο στις φιλοδοξίες Ορμπάν, υποστηρίζουν αναλυτές. Στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι φυσικό, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το δημοψήφισμα ως επιτυχία όμως το μήνυμα δεν θα είναι τόσο δυνατό ώστε να φτάσει στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το αδιέξοδο για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου παραμένει και διαφαίνεται ότι δεν θα ξεπεραστεί.

Ο Gerald Knaus, επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού  think-tank με έδρα το Βερολίνο, υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εκδίωξης του Ορμπάν από τους κόλπους του, λόγω της ακροδεξιάς του ρητορικής, η οποία όμως, όπως φαίνεται, βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ορισμένους κύκλους της Δεξιάς.