Στη συζήτηση που έγινε στο ΕΚ για το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επέλεξε να απαντήσει στα ελληνικά σε παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ο Μιλτιάδης Κύρκος ως εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον ερώτησε «εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την πολιτική μετεγκατάστασης», ενώ ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση που θα μπορούσε να δικαιούται η Ελλάδα.

Απαντώντας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στα νούμερα λέγοντας ότι οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, είναι σήμερα 4.741. Οι πρόσφυγες που συνολικά έχουν επανεγκατασταθεί απ’ ευθείας στην Ευρώπη, ανέρχονται κοντά στις 10.600. «Με ρωτάτε εάν είμαι ικανοποιημένος. Φυσικά δεν είμαι ικανοποιημένος και το έχω πει δημόσια πολλές φορές. Υπάρχει όμως, μια πρόοδος και παρατηρείται επιτάχυνση των διαδικασιών».

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας στην οποία αναφέρθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει λάβει και εξακολουθεί να λαμβάνει βοήθεια τόσο στη μορφή της επείγουσας χρηματοδότησης, όσο και μέσω των εθνικών προγραμμάτων που πρέπει οπωσδήποτε να απορροφηθεί. Η επιτάχυνση και η αύξηση των μετεγκαταστάσεων, είναι το βασικό θέμα με τους ομολόγους μας σε κάθε διμερή επαφή και σε κάθε Συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι, η έννοια της αλληλεγγύης είναι νομικά δεσμευτική από τις Συνθήκες. Επομένως, είναι απαραίτητο να πετύχει η μετεγκατάσταση.
«Σε αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης στιγμές, πρέπει να σταθούν όλοι στο ύψος των Περιστάσεων», κατέληξε ο Επίτροπος.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την θέση του για τη διαφορά που έχει προκύψει με τους ευρωβουλευτές, στο θέμα της μετεγκατάστασης.

Αφορμή έδωσε η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταφορά 54.000 θέσεων μετεγκατάστασης στο σύστημα επανεγκατάστασης και εισδοχής προσφύγων κατευθείαν από Τουρκία. Την πρόταση αυτή απορρίπτουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που προβλέπεται να ψηφισθεί αύριο Πέμπτη.

Στόχος της πρότασης της Επιτροπής, εξήγησε ο Επίτροπος, είναι να δοθεί στα κράτη-μέλη η ευκαιρία να προβούν στην επανεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μας. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τροπολογίες που αλλάζουν τον βασικό στόχο ή αλλάζουν ριζικά τα βασικά στοιχεία μετεγκατάστασης.
Δικό μας μέλημα στο βαθμό του δυνατού είναι, να δούμε και ποιος είναι ο στόχος πίσω από τις τροπολογίες. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά στις ταχύτερες διαδικασίες, τακτική επικαιροποίηση των ιθαγενειών, έχοντας φθάσει στην τελευταία χρονιά εφαρμογής των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», υπογράμμισε.

«Βέβαια δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε κανέναν, πρόσθεσε, αλλά τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για την μετεγκατάσταση, είναι δεσμευτικό και οφείλουν να το πράξουν».

Έχουμε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, εξήγησε, και πάνω από 25.000 αφίξεις ήδη στην Ιταλία και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αμιγώς ευρωπαϊκή μας υποχρέωση.

Οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης δεν αφορούν μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην προμετωπίδα αλλά και την υπόλοιπη ΕΕ.

«Μια ευρωπαϊκή πρόκληση, απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση και η απάντηση αυτή είναι η μετεγκατάσταση. Και η μετεγκατάσταση είναι η χειροπιαστή απόδειξη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Επίτροπος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας