Στο Ζάππειο Μέγαρο και τη Σύνοδο των Ευρωμεσογειακών χωρών είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη, αφού το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, οι οποίες ανήκουν στην ελληνική πρωτοβουλία, θα κρίνει σημαντικά το μέλλον της Ευρώπης και του συσχετισμού δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ήταν λογικό, πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το θέμα, σχολιάζοντας τη σημασία και τον συμβολισμό της Συνόδου, με τη Die Welt να αναφέρει πως η Μέρκελ πρέπει να τρέμει από τη συνάντηση αυτή, ενώ η Handelsblatt να επισημαίνει ότι από δω και μπρος ο ευρωπαϊκός νότος θα ζητά όλο και πιο έντονα το τέλος της λιτότητας εντός της Ε.Ε.

Αυστρία: Πιο δυνατοί εάν καταλήξουν σε κοινή γραμμή

Τη σημασία της κατάληξης σε μία κοινή γραμμή η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν άλλη βαρύτητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει για τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ο απεσταλμένος της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην ελληνική πρωτεύουσα, Ερνστ Γκέλεγκς.

Αναλύοντας τους στόχους και τις προοπτικές της συνάντησης των ηγετών, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος επισήμανε, πως μπορεί μεν αυτή τη στιγμή να μην έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας «Άξονας του Νότου», θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γίνει, καθώς οι ηγέτες του Νότου συναντώνται για να συμπράξουν, να συντονίσουν κοινές θέσεις, να προετοιμαστούν και κατόπιν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα μία αλλαγή πορείας μέσα στην ΕΕ, φεύγοντας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας και πηγαίνοντας σε μία μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία, σε ανάκαμψη της οικονομίας του μαρασμού στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.

Και τούτο, σύμφωνα με τον κ. Γκέλεγκς, διότι οι ίδιοι φοβούνται πως, εάν δεν πάρει εμπρός η οικονομία, αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται όπως και τα προβλήματα από το προσφυγικό, τότε θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στον πληθυσμό οι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι λαϊκιστές, για να αναλάβουν κατόπιν την εξουσία στις επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος παρέπεμψε στην προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού πως, εάν δεν επιτευχθεί η αναζωπύρωση της οικονομίας και της απασχόλησης, απειλείται με διάλυση η Ευρώπη.

ZDF: Το νότιο μέτωπο του Τσίπρα παίρνει μορφή

Αναφορά στη Σύνοδο γίνεται και από το ZDF, το οποίο αναφέρει ότι “ευνοϊκός άνεμος φυσάει για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσκαλέσει σε σύνοδο στην Αθήνα όλους του ηγέτες της νότιας Ευρώπης. «Σε καμία όμως περίπτωση», δεν θέλει να συμπήξει μέτωπο κατά των βορείων χωρών οι οποίες είναι υπέρ της λιτότητας. Αλήθεια;

Το αντίθετο πρέπει να είναι το σωστό. Διότι θα μπορούσε επιτέλους να γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ευκολότερα από πριν οι όροι για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

«Τώρα που η γερμανική κυβέρνηση εξαρτάται από τη βοήθεια των Ευρωπαίων του νότου, δεν θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», εικάζει ο Ράινχαρντ Κλούσε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS. Επομένως «θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά γενναιόδωρος».

Παρόμοια γνώμη έχει ο συναδελφός του Ντάνιελ Λεντς o οικονομικός αναλυτής της συνεταιριστικής τράπεζας της Φρανκφούρτης DZ.

Τον Tσίπρα τον ενδιαφέρει «να αποφύγει τον εναγκαλισμό των αυστηρών μέτρων». Τον Τσίπρα τον διευκολύνει όμως και το Brexit, αφού τώρα πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης: «Το χρονικό σημείο σύγκλησης της συνόδου των Ευρωπαίων του νότου επελέγη έξυπνα» από τον Τσίπρα λέει ο Λέντς.

Συγκολλητική ουσία η οικονομική τους αδυναμία

Συγκολλητική ουσία για του Ευρωπαίους του νότου είναι η οικονομική τους αδυναμία. Το γεγονός ότι χάρη στην κοινή τους προσπάθεια εισακούστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ έχει ήδη διαφανεί. Η Κομισιόν δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο επίτροπος για την Οικονομία τηε Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί αμφιβάλλουν πια για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Ακόμα και συμβολικές κυρώσεις δεν θα γίνονταν κατανοητές από τους πολίτες», είπε ο Μοσκοβισί. Η ενίσχυση αυτής της θέσης στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος της συνάντησης των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Euobserver: Επίδειξη ενότητας μετά την απόφαση για Brexit

Η Σύνοδος όμως είναι στο επίκεντρο και του βελγικού Τύπου, με κεντρική διαπίστωση να είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης.

Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

De Tijd: Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη

Την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερη ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, εκφράζει εξάλλου η βελγική εφημερίδα «De Tijd».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του, αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

«Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας