Με τη συμμετοχή της Ελλάδας αυτή τη φορά, η αυστριακή ηγεσία αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλία για μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με όλα τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ως επί το πλείστον από την μεταναστευτική κρίση και τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Μπορεί η προηγούμενη πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σύνοδο για το προσφυγικό χωρίς την άμεσα εμπλεκόμενη, Ελλάδα, να προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός της Ένωσης, σχετικά με την το έλλειμμα δημοκρατίας που επέδειξε η αυστριακή ηγεσία, αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται ότι το “μάθημά της το πήρε” και έτσι το επόμενο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες κρατών που θα προσέλθουν στη Βιέννη για να συζητήσουν τις λύσεις και τις προοπτικές της Ευρώπης.

Στους στόχους της “μίνι” Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, όπως ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, θα είναι η ανάλυση της πολιτικής της Ε.Ε. με τίτλο “Επωφελούμενοι της πολιτικής της Ουγγαρίας”.

Κατά την άποψη της εφημερίδας Κουρίρ, ο στόχος παραμένει σταθερός, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής να επισφραγίσει πολιτικά το τέλος της “κουλτούρας του καλωσορίσματος”, με την αντικατάσταση της ρήσης της Γερμανίδας καγκελάριου “Θα τα καταφέρουμε”, με την πρόταση “Δεν τα καταφέρνουμε πλέον”.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση είχε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν ο οποίος προσκάλεσε στη Βιέννη δέκα αρχηγούς κυβερνήσεων (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ), όπως επίσης τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θέλει να συμμετάσχει οπωσδήποτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τη Σύνοδο υπάρχει “πολύ μεγάλο ενδιαφέρον”, δηλώνει ο καγκελάριος στην “Κουρίρ”, η οποία επισημαίνει πως ήδη τον Φεβρουάριο υπήρξε μία συνάντηση στη Βιέννη των βαλκανικών χωρών χωρίς την Ελλάδα, στην οποία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (σ.σ. του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) είχε αναγγείλει το τέλος του Διαδρόμου των Βαλκανίων, “παρά το οποίο εξακολουθούν να συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου του 2015, συνολικά 650.000 πρόσφυγες είχαν πάρει αυτόν το δρόμο προς την ΕΕ, εφέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν ακόμη 120.000, αριθμός ακόμη υψηλός για τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θέλει, όπως γράφει η “Κουρίρ”, η Σύνοδος στη Βιέννη να συμβάλει ώστε, με μία συντονισμένη στρατηγική, τα Βαλκάνια να καταστούν αδιαπέραστα για παράνομους μετανάστες, και όπως παρατηρεί ο ίδιος “υπάρχουν πολλά μεμονωμένα μέτρα, αλλά πολύ λίγα κοινά μέτρα”.

Μία δεύτερη πρόθεση του καγκελάριου είναι, πάντα σύμφωνα με την “Κουρίρ”, να ενημερώσει λεπτομερειακά τους συμμετέχοντες αρχηγούς κυβερνήσεων όπως και τους ηγέτες της ΕΕ, ως προς τα αυστριακά μέτρα στην πολιτική του ασύλου, όπως για το ανώτατο όριο υποδοχής 37.500 προσφύγων εφέτος, καθώς και το συνοδευτικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκε με τον κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα.

Ο καγκελάριος φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα πως θέλει να ζητήσει την κατανόηση, διότι για την εφαρμογή των μέτρων χρειάζονται και οι γείτονες, και η στενή συνεργασία θα αποτελέσει ένα είδος προστατευτικής ασπίδας καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν θα τηρηθεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία, και όπως συμπληρώνει ο ίδιος “δεν επιτρέπεται να εκτεθούμε σε εκβιασμό, γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα”.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η συνεργασία στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να γίνει στενότερη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και ο καγκελάριος αναφέρει ως παραδείγματα την ενίσχυση των ελέγχων στα σερβο-ουγγρικά σύνορα με στελέχη των αυστριακών δυνάμεων ασφαλείας, και 20 Αυστριακοί αστυνομικοί εκτελούν ήδη υπηρεσία ενώ από τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με 125 στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Όπως σημειώνει η “Κουρίρ”, όσο και αν επικρίνονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις ο πανύψηλος συνοριακός φράκτης και η στάση της ουγγρικής κυβέρνησης του Ορμπάν, για τον Κρίστιαν Κέρν ένα είναι σίγουρο ότι “πρέπει να δούμε πως ωφελούμαστε από την ουγγρική πολιτική”, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί πως, μετά το παράδειγμα της Ουγγαρίας, Αυστριακοί αστυνομικοί και στρατιώτες θα μπορούσαν να αποσταλούν και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως στη Βιέννη θα συζητηθούν ταχύτερες απελάσεις παρανόμων προσφύγων σε τρίτες χώρες ή στις χώρες προέλευσής τους, όπως επίσης η παροχή συγκεκριμένων βοηθειών προς την Ελλάδα, της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την “Κουρίρ”, θα δεχθεί μερικά κρίσιμα ερωτήματα, όπως, γιατί η Ελλάδα δεν στέλνει ταχύτερα πίσω στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την ΕΕ, ή γιατί αργούν τόσο πολύ οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στην ενασχόληση του καγκελάριου Κερν με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη σύγκληση της Διάσκεψης για τα Βαλκάνια, αμέσως μετά την Μπρατισλάβα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διπλωμάτης “βλέπει” την προσπάθειά του να οικοδομήσει ένα διεθνές δίκτυο, ενώ για τους πολιτικούς παρατηρητές συνιστά έναν ανταγωνισμό με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Απέναντι στους ψηφοφόρους ο Κρίστιαν Κερν θέλει να κερδίσει έδαφος με μία αυστηρή πολιτική στο προσφυγικό και στο θέμα του ασύλου, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει : “δεν θέλω να συζητούμε αιώνια για λύσεις, αλλά θέλω να δω λύσεις”, αναφέρεται στο τέλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Κουρίρ”.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας