Ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση εναντίον του συνόλου της Αριστεράς εξαπέλυσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την σημερινή του εισήγηση προς την Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, ενώ «κλείνει την πόρτα» της συνεννόησης και του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Ιερώνυμος: Αριστεροί και νεοφιλελέυθεροι συναντώνται κάτω από τις ντιρεκτίβες της Νέας Τάξεως….

Ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο ζήτημα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας επιλέγει να εκφράσει την θέση του χρησιμοποιώντας αυτούσια τα λόγια του αμφιλεγόμενου μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

«…θα δανεισθώ τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ “[…] Τα κόμματα της αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικοκοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ που στην ουσία ήταν διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξεως….

Μιλούν για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, διάβαζε Έθνους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις όμως περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα, που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές κοινωνικές, πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».

Ο αρχιεπίσκοπος μάλιστα επιμένει ότι ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας είναι αδύνατο να συμβεί, ακόμη και αν η πολιτεία νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση

«η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλ’ ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθή από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθή από οποιαδήποτε «γνωστή θρησκεία».
Προφανώς μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία», τονίζει ο Ιερώνυμος.

Ζητά δημοψήφισμα ο Ιερώνυμος;

Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η εκκλησία αδυνατεί να εφαρμόσει τον όρο «χωρισμό», ενώ επίσης, «πετάει το γάντι» στον ελληνικό λαό, για τον οποίο λέει ότι αργά ή γρήγορα, εκείνος θα κληθεί να αποφασίσει, ανεξαρτήτως των επιλογών της πολιτείας.

Η εκκλησία, τονίζει συγκεκριμένα ο αρχιεπίσκοπος, «δεν γνωρίζει τον όρο «χωρισμός» στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθή μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι’ αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, «θάττον η βράδιον» (σ.σ.: αργά ή γρήγορα) ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός».

Κανείς δεν μπορεί να νικήσει την Εκκλησία

Ο αρχιεπίσκοπος, δίνοντας μεγάλη έκταση στο ζήτημα, τονίζει: «το ερώτημα του Ιερού Πατρός της Εκκλησίας μας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και αφοπλιστικό: «Πόσοι επολέμησαν την Εκκλησίαν, και οι πολεμήσαντες απώλοντο; […] Τοιούτον έχει μέγεθος η Εκκλησία· πολεμουμένη νικά· επιβουλευομένη περιγίνεται· υβριζομένη, λαμπροτέρα καθίσταται· δέχεται τραύματα, και ου καταπίπτει υπό των ελκών· κλυδωνίζεται, αλλ’ ου καταποντίζεται· χειμάζεται, αλλά ναυάγιον ουχ υπομένει· παλαίει, αλλ’ ουχ ηττάται· πυκτεύει, αλλ’ ου νικάται».

Μάλιστα, ο ίδιος, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «όσοι τα έβαλαν με την Ορθοδοξία, νικήθηκαν».

Κλείνει την πόρτα στην κυβέρνηση, ανοίγει παράθυρο προς τη Βουλή

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος σε άρθρα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος τονίζει ότι η Εκκλησία δεν θα αποδεχτεί να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της χώρα, αλλά μόνο με τη Βουλή, δηλαδή με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό.

«Η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό (σ.σ.: αναθεώρηση του Συντάγματος) θα γίνει με διακομματική Επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι με εκπροσώπους της Κυβέρνησης.

Τα θέματα σχέσεων Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ελληνικού Κράτους έχουν σημασία δομική και ιστορική για την πορεία του ελληνικού Έθνους και δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζήτηση με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που εκπροσωπούν τον Ελληνικό λαό», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

Πόλεμος χαρακωμάτων

Είναι σαφές, πλέον, ότι η σύγκρουση Εκκλησίας με την κυβέρνηση είναι ανοιχτή και μάλιστα, εξελίσσεται σε «πόλεμο χαρακωμάτων», με την Εκκλησία να απευθύνεται στην πίστη των Ελλήνων και να επιτίθεται, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στο σύνολο των ριζοσπαστικών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, τις οποίες ταυτίζει μάλιστα με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Μάλιστα, η επιλογή του αρχιεπισκόπου να ενστερνιστεί τα λόγια του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έχει επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του υπ. Παιδείας, Νίκου Φίλη, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας