Του Niko Ago

Ξέρω, αρκετά δημοφιλές, θα ήταν ένα άρθρο που θα “πυροβολούσε” τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ακόμα μια φορά. Ακόμα από μια πλευρά. Όπως τόσα και τόσα, από όλες τις πλευρές. Αλλά δεν θα το κάνω. Όχι επειδή έχω κάποια ιδιαίτερη συμπάθια στην Πρόεδρο της Βουλής αλλά επειδή, τούτη τη φορά, είπε κάτι που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Και φαντάζομαι, δεν είμαι ο μόνος. Το γιατί, θα το διαπιστώσετε παρακάτω.

Απευθυνόμενη, λοιπόν στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων με μια σημερινή επιστολή της, έγραψε:

[…]Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:
 
σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
 
σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.
 
δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.
 
Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.
 
Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.
 
Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας. […]
Προσπάθησα, διαβάζοντας την επιστολή, να εντοπίσω τα σημεία που διαφωνώ μαζί της. Δεν τα κατάφερα. Σε δυο(2) μόλις μέρες, οι βουλευτές και οι υπουργοί, καλούνται να διαβάσουν, να μελετήσουν και να ψηφίσουν – είτε υπέρ είτε κατά – ένα νομοσχέδιο που μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα, έχει 977 σελίδες! Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο. Και μάλιστα, να το ψηφίσουν άμεσα και χωρίς καμία δυνατότητα οποιασδήποτε τροποποίησης. 
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σε συνθήκες ομαλής Δημοκρατίας, τέτοιο προηγούμενο, δεν έχει υπάρξει. Προηγούμενο που, εκτός του απίστευτου εκβιασμού, να συνοδεύεται και με την αδιανόητη προσβολή της κοινής λογικής και της νοημοσύνης, απαιτώντας από ανθρώπους, σε δυο 24ωρα, να διαβάσουν, να μελετήσουν και να αποφανθούν θετικά ή αρνητικά, για κείμενο 977 σελίδων!
Για αυτό λοιπόν, διαβάζοντας την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν μπόρεσα να βρω κάποια αιτία να διαφωνήσω μαζί της. Ίσως, εσείς, βρείτε.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας