Νίκος Μωραΐτης: Πρώτη φορά σκάνδαλο

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε άναυδοι τη δημοσιογραφική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου να προστατεύει την πολιτική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου. Ξέρουν. Αν καταρρεύσουν εκείνοι, καταρρέουν και οι παπαγάλοι τους.

του Νίκου Μωραΐτη

Έχει ζήσει σκάνδαλα αυτή η χώρα. Από τις εποχές της «δεξιάς αθωότητας» του ‘50 μέχρι την αναγωγή της διαφθοράς σε σύστημα διακυβέρνησης επί Σημίτη. Σκάνδαλα μεγάλα, σκάνδαλα που οι υπαίτιοί τους κυκλοφορούν ελεύθεροι και κουνάνε το δάχτυλο. Όμως η υπόθεση Novartis είναι ένα νέου τύπου σκάνδαλο. Πρώτη φορά σκάνδαλο.

Πρώτη φορά σκάνδαλο που δεν κάνει η εν ενεργεία κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση.

Πρώτη φορά σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται τόσο υψηλά πρόσωπα ή τουλάχιστον αναφέρεται η συμμετοχή τόσων και τόσο υψηλών προσώπων.

Πρώτη φορά σκάνδαλο του οποίου τα αποδεικτικά στοιχεία, που αφορούν σε έλληνες εμπλεκόμενους, βασίζεται σε έρευνα του FBI.

Πρώτη φορά -παγκοσμίως ίσως- που οι εμπλεκόμενοι εκφοβίζουν τόσο ανοιχτά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Κυριώς όμως: Πρώτη φορά σκάνδαλο στο οποίο ο Τύπος αντί να σπεύσει να διερευνήσει, να ερευνήσει, να αποκαλύψει, τρέχει να κουκουλώσει.

Το 80% του ελληνικού Τύπου αποκαλεί τον παγκόσμιο θεσμό της προστασίας μαρτύρων «κουκουλοφόρους», υπερασπίζεται προκλητικά τους εμπλεκόμενους, προεξοφλεί φιάσκο (σωστά, εδώ μιλάμε για FBI, όχι γιa κάτι σοβαρό…), πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι παθιάζονται στα παράθυρα υπέρ της αθωότητας των εμπλεκόμενων πολιτικών πιο πολύ και από τους ίδιους τους πολιτικούς που εμπλέκονται.

Αποκορύφωμα (ως τώρα): Η… επιτόπια τηλεοπτική έρευνα στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη που, αφού έχει υγρασία στο στηθαίο του μπαλκονιού (κάνει ζουμ η κάμερα), αυτό προεξοφλεί ότι δεν πήρε μίζα. Διότι μίζα και υγρασία, ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται από τις καιρικές συνθήκες…

Ανεξαρτήτως του αν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αποδειχθούν αθώοι ή ένοχοι, τους ξέρουμε κι αυτούς (όπως τους ξέρει και ο Μανώλης Καψής), τους ξέρουμε και τους υπερασπιστές τους (όπως ξέρουμε τον Μανώλη Καψή).

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε άναυδοι τη δημοσιογραφική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου να προστατεύει την πολιτική αλητεία 40 χρόνων αυτού του τόπου. Ξέρουν. Αν καταρρεύσουν εκείνοι, καταρρέουν και οι παπαγάλοι τους.

Είναι η δεύτερη φορά που αυτός ο τηλε-πολιτικός εσμός συντονίζεται κατά της κοινωνίας – η άλλη ήταν στο δημοψήφισμα του ‘15. Δεύτερη φορά στην ελληνική Ιστορία, πρώτη φορά σε σκάνδαλο.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook