Νίκος Μωραΐτης: Δημοσκόποι για Master Chef

Η δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά: 36,7% θετικές γνώμες. Προσοχή! Οι ερευνητές δεν ρώτησαν «ποιος είναι ο πιο αστοιχείωτος πολιτικός αρχηγός;» ούτε «ποιος ηγείται του πιο διαφθαρμένου κόμματος;» ούτε «ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα;».

του Νίκου Μωραΐτη

Έβλεπα μία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε κανάλι συμφερόντων Ευάγγελου Βενιζέλου απ’ ό,τι ξέρω, κεκαλυμμένα διότι ένας μεγάλος αδίστακτος της πολιτικής ξέρει πάντα να κινεί υπογείως τα πιόνια στη σκακιέρα.

Δεν χρειάζεται να πω το όνομα της εταιρείας που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση – δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που βγάζει εξωπραγματικές διαφορές, δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που δήθεν έκπληκτοι δημοσκόποι θα βγαίνουν στο τέλος και θα λένε «οι αναποφάσιστοι ανέτρεψαν το αποτέλεσμα».

Ξέρουν καλά το έργο. Επί τέσσερα χρόνια καλλιεργούν ένα συγκεκριμένο κλίμα και το βράδυ των εκλογών λένε μισό «sorry» μέσα από τα δόντια. Οι δημοσκόποι στην Ελλάδα είναι κομμάτι του διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου παλαιού πολιτικού συστήματος. Μιντιάρχες – δημοσκόποι – πολιτικοί, χέρι χέρι έχτισαν την «ισχυρή Ελλάδα» που κατέρρευσε.

Τότε γιατί ασχολούμαι με μία δημοσκόπηση, θα ρωτήσετε. Μα για να γελάσουμε. Γιατί αυτή η δημοσκόπηση είχε δύο πάρα πολύ ωραία στοιχεία, ικανά να μας δώσουν ένα εύθυμο σαββατοκύριακο.

Πρώτο στοιχείο: Η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 41,4% θετικές γνώμες, πρώτος μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Προσοχή! Οι ερευνητές δεν ρώτησαν «ποιος έχει το πιο γουρλό μάτι;» ούτε «ποιος πολιτικός αρχηγός βλέπει εξωγήινους;» ούτε «ποιος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στο κόμμα του;» για να λάβουν τέτοια νούμερα.

Δεύτερο στοιχείο: Η δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά. 36,7% θετικές γνώμες. Προσοχή! Οι ερευνητές δεν ρώτησαν «ποιος είναι ο πιο αστοιχείωτος πολιτικός αρχηγός;» ούτε «ποιος ηγείται του πιο διεφθαρμένου κόμματος;» ούτε «ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα;».

Στην ελληνική κοινωνία σήμερα, ρωτάς 100 ανθρώπους και οι 41 σου λένε «ζήτω ο Κούλης» και οι 37 σου λένε «ζήτω η Φώφη». Ζήτω η δημοσκοπική τρέλα, θα αναφωνήσω εγώ, σε μία χώρα που η ανηθικότητα και η λαμογιά κυβερνούσε για χρόνια και τώρα βλέπει Master Chef μαγειρεύοντας τα νούμερα της επανόδου της στην εξουσία.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook