Νίκος Μωραΐτης: ΑΕΠΙ – Αντί για τον εισαγγελέα, μπήκε ο Άι Βασίλης

Εδώ και μήνες, 10.000 δημιουργοί περιμένουν απλήρωτοι τον εισαγγελέα να επέμβει. Κι αντί για τον εισαγγελέα, τελικά μπήκε στην ΑΕΠΙ o Άγιος Βασίλης, που είχε το όνομα Αλέξης Τσίπρας.

του Νίκου Μωραΐτη

Μία ληστρική οικογένεια που μοίραζε μεταξύ της μισθούς σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ το μήνα – ναι το μήνα! Μία εταιρεία πτωχευμένη, με τα λεφτά σε εξωτικούς παραδείσους. Ένας «τρελός» αναπληρωτής υπουργός, ο Νίκος Ξυδάκης που, αντί να εξαγοραστεί ή εκβιαστεί όπως όλοι μέχρι τώρα, διέταξε έρευνα, αποκάλυψε το μέγα σκάνδαλο και έστειλε τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Έκτοτε, εδώ και μήνες, 10.000 δημιουργοί περιμένουν απλήρωτοι τον εισαγγελέα να επέμβει. Κι αντί για τον εισαγγελέα, τελικά μπήκε στην ΑΕΠΙ Ο Άγιος Βασίλης, που είχε το όνομα… Αλέξης Τσίπρας. ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ άφησαν για τις διανομές των Χριστουγέννων οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ στα ταμεία της εταιρείας. ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ για 10.000 δημιουργούς. Με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού ήρθε παραμονές γιορτών τροπολογία που ψηφίστηκε από τη βουλή, σύμφωνα με την οποία 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ από τις δεσμευμένες οφειλές της αμαρτωλής ΑΕΠΙ προς το δημόσιο αποδεσμεύονται, με αποκλειστικό σκοπό την πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς.

Καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε; Αυτοί που έχουν γράψει τα τραγούδια τα οποία τραγουδάμε σε γιορτές, χαρές και λύπες θα έκαναν Χριστούγεννα χωρίς ευρώ στην τσέπη. Άνθρωποι που περίμεναν αυτά τα 2-3-5.000 ευρώ το εξάμηνο για να τα μοιράσουν δια του έξι και να βγάλουν το μήνα τους. Γιατί αυτά τα χρήματα -τα δικά τους- καταχράστηκαν οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ. Γιατί αυτά τα χρήματα -τα δικά τους- επιστρέφει ο Τσίπρας.

Όλα τα σωματεία δημιουργών εξέδωσαν πανηγυρικές ανακοινώσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης. Και όλοι… δικαιωμένοι. Κι ας άσπρισαν κάποιοι εκπρόσωποι μέσα στο Μαξίμου όταν τους ανακοινώθηκε η διανομή… «Γιατί;», θα ρωτήσετε, «δεν θέλουν αυτοί να πληρωθούν;». Όλοι θέλουν τα χρήματα, αλλά για κάποιους προέχει η μικροπολιτική. Με την κίνηση – ματ Τσίπρα ακυρώνονται όλοι εκείνοι οι Μανδραβέληδες – Ζούλες και λοιποί ιδεολογικοί συγγενείς οι οποίοι εδώ και εβδομάδες κραυγάζουν από τα νεοφιλελεύθερα μιντιακά κάστρα ξορκίζοντας μία κρατική παρέμβαση στην ΑΕΠΙ. Τώρα που με κρατική παρέμβαση πληρώνονται οι δημιουργοί, τι μένει να πουν;

Αλλά η κρατική πρωτοβουλία ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί. Αν μείνει εδώ, θα πρόκειται απλώς για ένα φιλοδώρημα. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να σφυρίξει τη λήξη ενός κακόγουστου παιχνιδιού: Ένα μη δεσμευτικό κείμενο (MOU) κυκλοφορεί εδώ και μήνες, υποσχόμενο ότι είναι το «σχέδιο εξυγίανσης της ΑΕΠΙ» το οποίο πολλοί θέλησαν και δικαίως ευχήθηκαν, αλλά στην πράξη είναι ένα λεκτικό τερατούργημα που δεν εξασφαλίζει την ανέκκλητη και χωρίς αντάλλαγμα αποχώρηση των αμαρτωλών ιδιοκτητών από την εταιρεία, αντιθέτως, τους δίνει χρόνο και διαιωνίζει το πρόβλημα. Μόνη εφικτή λύση τώρα: Η με πρωτοβουλία του κράτους σύσταση ενός νέου οργανισμού ο οποίος με διαφάνεια, δικαιοσύνη και χωρίς το κερδοσκοπικό «Α.Ε.» δίπλα από το όνομά του θα διανέμει τα πνευματικά δικαιώματα. Μπορεί οι νεοφιλελεύθερες γραφίδες να ακούν «κράτος» και να κραυγάζουν: «Βενεζουέλα!», αλλά αυτό το είδος οργανισμού είναι το πρότυπο όλων των ευρωπαϊκών κρατών με ισχυρή εγχώρια κουλτούρα. Ευρώπη δεν μένουμε; Ή όποτε μας συμφέρει;

Για να ρίξει κανείς φως στα σκοτεινά πολιτικά – συντεχνιακά παιχνίδια και να καταλάβει εύκολα ποιος υποστηρίζει τι, αρκεί να δει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας στη βουλή. Ποιοι ψήφισαν να αποδεσμευτούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δημιουργοί; Μόνο τα δύο κόμματα της κυβέρνησης και το ΚΚΕ.

Καλά η Χρυσή Αυγή, θα μου πείτε, που ιδεολογικό της πρότυπο είναι η καύση των βιβλίων, αλλά τα άλλα κόμματα πού ήταν; Τα άλλα κόμματα – δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι παραπόταμοί τους – είναι εκείνα που επί 40 χρόνια κάλυπταν το φαύλο καθεστώς της ΑΕΠΙ και τις ανομίες των ιδιοκτητών της. Άλλωστε, η ημέρα που πραγματικά κατέρρευσαν οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ ήταν όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και κατάλαβαν ότι η «αριστερή παρένθεση» γίνεται κυβέρνηση τετραετίας. Μέχρι τότε, αυτό που ήλπιζαν ήταν μία γρήγορη επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία, ώστε με ένα τηλεφώνημα του αρχηγού της ληστρικής οικογένειας στον νέο αρχηγό της κυβέρνησης, όλα τους τα ανομήματα να διαγραφούν με μία γαλάζια γραμμή.

Υ.Γ.: Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην προσωρινή κρατική επίτροπο στην ΑΕΠΙ Μαρία Βλάχου, στο διορισμό της οποίας πάλι είχαν αντιτεθεί οι γνωστοί, οι ίδιοι: «Τι; κρατική επίτροπος; Μας κάνατε Κούβα! Βενεζουέλα!». Και στις δικές της ακάματες προσπάθειές οφείλεται η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης υπέρ των δημιουργών, όπως και στην εγρήγορση πλέον της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.