Μανώλης Καλουδάς: Τανκς, «λουκέτα» σε εφημερίδες και η ΕΣΗΕΑ «κοιμάται»

Την ώρα που η ΕΣΗΕΑ πραγματοποιεί σεμινάριο για τα Νέα Μέσα (και μπράβο της) στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να παράσχει στους δημοσιογράφους εξειδικευμένες γνώσεις για την ψηφιακή δημοσιογραφία, γινόμαστε μάρτυρες της αφωνίας της αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Πρετεντέρη και Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο μεν πρώτος προέβλεψε από την εκπομπή του στον ραδιοφωνικό σταθμό που εργάζεται ότι θα μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ και σε διάφορες εφημερίδες (Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Νέα Σελίδα, Documento) όταν βγει (με το καλό;) η Νέα Δημοκρατία, ο δε δεύτερος συμφώνησε με έναν ανώνυμο χρυσαυγίτη – που είχε ως φωτογραφία προφίλ έναν μαίανδροστην προοπτική να μπουν τα τανκς στην ΕΡΤ και να την κατεδαφίσουν.

Και αναρωτιέμαι κανείς από την ΕΣΗΕΑ δεν ενημερώθηκε σχετικά για τα όσα είπαν οι δύο δημοσιογράφοι; Το άρθρο 19 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι: «Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο δικάζει τα πειθαρχικά παραπτώματα ύστερα από καταγγελία του Δ.Σ. ή ενός μέλους ή ενός τρίτου ή και αυτεπάγγελτα».

Άντε, δεν έγινε καταγγελία από το Δ.Σ., άντε δεν έκανε καταγγελία κάποιος συνάδελφος, άντε δεν έκανε και κάποιος τρίτος, δεν έτυχε κανείς εντός του κτηρίου της Ακαδημίας να διαβάσει κάποιο σχετικό κομμάτι είτε στον έντυπο, είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο; Οι εφημερίδες, ειδικά, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Πρετεντέρης ασχολήθηκαν εκτενώς, ως άμεσα θιγόμενες, κι απ’ όσο ξέρω το «σώμα» των εφημερίδων πάει ολόκληρο και όχι λειψό στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών, για την οποία είχε πει: «Δέκα χρόνια σε ενημερωτικά μέσα αρνούμαι να κάνω αίτηση στον υπόδουλο οργανισμό που λέγεται ΕΣΗΕΑ», όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Μην κοροϊδευόμαστε. Όχι μόνο το ασκεί σε μεγάλα Μέσα, όχι μόνο τον διαβάζουν και τον ακούν πολλοί, αλλά είναι και ιδιοκτήτης ειδησεογραφικού site. Δεν θα ‘πρεπε λοιπόν να βγει μια σχετική ανακοίνωση που να καταδικάζει τα όσα είπε; Εδώ η Νέα Δημοκρατία που έχει στις τάξεις της ακροδεξιούς και τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια.

Αφωνία και στην περίπτωση του Γιάννη Πρετεντέρη. «Από το Μάιο από το Σεπτέμβρη όλα αυτά θα αλλάξουν. Η Αυγή, η ΕΡΤ, η Εφημερίδα των Συντακτών, η Νέα Σελίδα, ο Ντοκουμέντος να ζήσουμε να τους θυμόμαστε», είπε ευθαρσώς ο γνωστός δημοσιογράφος / αρθρογράφος και δεν κουνήθηκε φύλλο στην Ακαδημίας.

Μιλάμε σοβαρά; Βγαίνει ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος (γιατί δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιος το λέει) και ανακοινώνει ότι θα κλείσουν εφημερίδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία (γιατί αυτό εννοούσε) και δεν συμβαίνει το παραμικρό; Τι πιο αντιδημοκρατικό δηλαδή πρέπει ν’ ακούσουμε ή να διαβάσουμε για να κινηθεί η ΕΣΗΕΑ; Ο κ. Πρετεντέρης – και ο κάθε Πρετεντέρης – φαντάζεται τη δημοσιογραφία στα χέρια αυτών που ο ίδιος επιθυμεί και η ΕΣΗΕΑ κοιμάται;

Πραγματικά, μόνο απογοήτευση.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook