06-05-2021

Τα αίτια της ήττας

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν το πιο κοινότοπο από αυτά που λέει ο Τσίπρας και φιλοξενούν τα πιο ανώδυνα από τα στελέχη του. Αν δεν αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή μιντιακή φωνή, συστήστε από τώρα μία επιτροπή και για τα αίτια της ήττας των επόμενων εκλογών.

του Νίκου Μωραΐτη

Πόσοι Συριζαίοι χρειάζονται για να βγάλουν το πόρισμα «γιατί χάσαμε στις εκλογές»;

Συγκεντρώθηκαν ένα σωρό στελέχη για να μας πουν τα αυτονόητα. Και τους πήρε και επτά μήνες να καταλήξουν στα αίτια της ήττας. Αλήθεια, γιατί δεν πιάνετε δέκα ανθρώπους τυχαία στον δρόμο να σας τα πουν αμέσως;

Και, τελοσπάντων, βγήκε το πόρισμα. Τώρα τι θα το κάνετε; Θα το γυρνάτε από οργάνωση σε οργάνωση να αυτοχαστουκίζονται τα μέλη για τα… μεγάλα λάθη της τετραετίας;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καλύτερη κυβέρνηση που έχει δει αυτή η χώρα, μετά την πρώτη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981-’85.

Κανένας δεν πίστευε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι η Αριστερά θα βγάλει την Ελλάδα από τα Μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε έσκουζαν «βάστα γερά Σόιμπλε» σε κάθε αξιολόγηση, μπας και δεν κλείσει και ξαναπιάσουν την κουτάλα.

Μία κυβέρνηση που πετυχαίνει τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, μία κυβέρνηση που σώζει τη χώρα, μία κυβέρνηση που επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα, που θεσπίζει υγεία για όλους, που εισάγει μία σειρά από δικαιωματικά νομοσχέδια, που τερματίζει την ανθρωπιστική κρίση, αναζητεί τους λόγους που… απέτυχε!

Κι όσο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοναστιγώνεται ή ασχολείται με το εάν αυτοί που θα μπουν στην Προοδευτική Συμμαχία είναι 40%, 60% ή 92,8% Αριστεροί, ο εσμός της μίζας γκρεμίζει το κοινωνικό κράτος, νομοθετεί για την παρέα των ολιγαρχών, κλείνει νοσοκομεία, κάνει κολεγιές με τους ιδιοκτήτες των κολλεγίων, κόβει μερίσματα στους πολλούς και χαρίζει διαμερίσματα στους λίγους.

Όπως κάθεστε και ψάχνετε τα αίτια της ήττας λοιπόν, αντιμετωπίστε και την εξής εκδοχή: Όχι, δεν τα κάνατε όλα σωστά. Όχι, δεν ήσασταν άψογοι. Όμως αν ο λαός γνώριζε το έργο σας, θα σας έδινε ξανά την ψήφο του, έστω και με μισή καρδιά.

Επί τεσσεράμισι χρόνια ο Τσίπρας αντιμετωπιζόταν ως ανίδεος καταληψίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα τσούρμο… σοβιετικών μαδουραίων από τα ΜΜΕ της Διαπλοκής. Δεν κατάφερε ποτέ να απαντήσει επί της ουσίας, δεν κατάφερε ποτέ να περάσει τις θέσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλώθηκε από το ψέμα στο προσφυγικό, τον ακροδεξιό φανατισμό στο μακεδονικό, την τυμβωρυχία στο Μάτι, που προέβαλαν καθημερινά τα κανάλια της Διαπλοκής και τώρα ψάχνει να βρει γιατί έχασε!

Οι λόγοι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ίδιοι λόγοι που, ενώ ο Τσίπρας έχει γυρίσει τη μισή Ελλάδα μετά τις εκλογές, ο κόσμος λέει ότι δεν κάνει αντιπολίτευση. Κανείς δεν επέτρεπε να ακουστεί η αλήθεια προεκλογικά. Κανείς δεν επιτρέπει να ακουστεί η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Στη μιντιακή δικτατορία που ισχύει στη χώρα μας, τα ΜΜΕ μεταδίδουν το πιο κοινότοπο απόσπασμα από αυτά που λέει ο Τσίπρας και φιλοξενούν στις εκπομπές τους τα πιο ανώδυνα από τα στελέχη του. Αν δεν αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή μιντιακή φωνή, συστήστε από τώρα μία επιτροπή και για τα αίτια της ήττας των επόμενων εκλογών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ