15-05-2021

Νίκος Μωραΐτης: Are you… jogging?

Ζουν ανάμεσά μας. Στην εποχή του συμφώνου συμβίωσης. Στην εποχή της επιλογής φύλου. Ζουν ανάμεσά μας εκείνα τα θλιβερά απομεινάρια μιας άλλης μέρας, που θεωρούν ότι ο Αριστερός δεν κάνει τζόγκινγκ, δεν φοράει αθλητικά – μόνο άρβυλα και αμπέχονο.

του Νίκου Μωραΐτη

Είδα τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού. Με το σορτσάκι να κάνει τζογκινγκ και διατάσεις στην Ουάσιγκτον. 

Τις είδα σε μία από αυτές τις ιντερνετικές φυλλάδες των fake news, της χολέρας και της καταστροφολογίας. Κι από κάτω, τα χολερικά σχόλια των αναγνωστών που αξίζουν σε ένα τέτοιο site:

“Κοίτα έναν Αριστερό”, “Έγινε αμερικανάκι”, “Ο κομμουνιστής ζει το μύθο του στο Μανχάταν”, “Με ένα μνημόνιο μαθαίνεις καπιταλιστικές συνήθειες” και άλλα παρόμοια.

Η είδηση δεν είναι το τζόγκινγκ. Εν προκειμένω η είδηση είναι ο σχολιασμός της είδησης. Ζουν ανάμεσά μας. Στην εποχή του συμφώνου συμβίωσης. Στην εποχή της επιλογής φύλου. Ζουν ανάμεσά μας εκείνα τα θλιβερά απομεινάρια μιας άλλης μέρας, που θεωρούν ότι ο Αριστερός δεν κάνει τζόγκινγκ, δεν φοράει αθλητικά – μόνο άρβυλα και αμπέχονο -, κι ότι το να τρέχεις αποτελεί καπιταλιστική συνήθεια.

Η Αριστερά του Τσίπρα δεν κατάφερε να φέρει μία αριστερή οικονομική πολιτική. Δεν κατάφερε να σκίσει τα μνημόνια που συσσώρευσαν στη χώρα οι πολιτικές της μίζας, της λαμογιάς, της οικογενειοκρατίας. 

Κατάφερε όμως να αλλάξει την εικόνα. Αριστερός σήμερα είναι αυτός που σκίζει το στερεότυπο. Που φέρνει το σύμφωνο συμβίωσης, που δίνει ιθαγένεια στα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών, που προωθεί τον αυτοκαθορισμό του κάθε ανθρώπου, που μπαίνει στο άβατο: Από τον Λευκό Οίκο με το μοκασίνι μέχρι τους δρομους της Ουάσιγκτον με τα αθλητικά. 

Οι πίθηκοι του αναχρονισμού θα συνηθίσουν και αυτή την εικόνα, όπως αναγκάστηκαν να συνηθίσουν και τις άλλες. Γιατί αυτή η εικόνα δεν είναι εντύπωση που αντιδιαστέλλεται προς την ουσία. Είναι η πραγματικότητα μιας νέας εποχής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ