26-10-2020

Νίκος Μωραΐτης: Ξεπλένοντας τη Χούντα με Βενεζουέλα

Οι νεοφιλελεύθεροι – νεοχουντικοί οπαδοί της ΝΔ ξεπέρασαν τη δύσκολη γι’ αυτούς επέτειο των 50 χρόνων από τη Χούντα των Συνταγματαρχών διαφημίζοντας και καταναλώνοντας… Μαδούρο.

του Νίκου Μωραΐτη

Ένα hashtag με τίτλο #Aristeri_Diktatoria θα μπορούσε ενδεχομένως να στέκει – διότι ο καθένας κάτι κουβαλάει στο κεφάλι του, ελεύθερος είναι να το πει, να το γράψει, να το κάνει φέιγ βολάν και να το μοιράσει στους δρόμους. Όμως ένα τέτοιο hashtag ακριβώς την ημέρα της 50ης επετείου απο την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν είναι παρά το προκλητικό ξέπλυμα της Δικτατορίας.

Ποιοι Μουρούτηδες, ποιοι Αδώνιδες, ποιοι εγκέφαλοι πάλι σκέφτηκαν και υλοποίησαν τον παραλληλισμό στο διαδίκτυο; Και πίσω τους, με τα retweet και τα like, στοιχήθηκε όλος εκείνος ο νεοφιλελεύθερος εσμός των “Μένουμε Ευρώπη” που στη Χούντα, στην αμορφωσιά της, στα βασανιστήριά της, στη θλιβερή αισθητική της, στον απολυταρχισμό της εφηύρε δρόμους, δημόσια έργα, οικονομική ανάπτυξη και “ένας Παπαδόπουλος μάς χρειάζεται”.

Είναι τόσο ανίδεοι, είναι τόσο αστοιχείωτοι που στην πιο σκοτεινή περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας απάντησαν με Μαδούρο και “μπαγιάτικο τσαβισμό”. Ο θλιβερός Κούλης της αντιπολίτευσης προσπάθησε μάλιστα να φέρει στη βουλή το θέμα της Βενεζουέλας. Ξέρετε γιατί. Για να βγει με τα στραπατσαρισμένα του ελληνικά και, κρατώντας καμιά γελοιογραφία του Αρκά ή κανένα δημοσίευμα των Νέων, να φωνάζει με τη γνήσια μητσοτακική φωνή του, χειροκροτούμενος από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας: “Βενεζουέλα μας κάνατε, κύριε Τσίπρα, Βενεζουέλα!”.

Στη Βενεζουέλα ο Ούγκο Τσάβες εξελέγη πρόεδρος το 1998 με ποσοστό 56,2%. Επανεξελέγη το 2000 με 59,8%. Για τρίτη φορά κέρδισε το 2006 με 62,8% και για τέταρτη το 2012 με 55,1%. Μετά το θάνατό του, το 2013, ο (πολύ λιγότερο χαρισματικός και αποτελεσματικός) διάδοχός του Νικολάς Μαδούρο εξελέγη με 50,6%. 

Ξέρουν οι φιλοχουντικοί αδώνιδες της ΝΔ ότι στη Βενεζουέλα γίνονται κανονικά εκλογές; Και μάλιστα με την αστική τάξη της χώρας και τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα την αντιπολίτευση που χάνει τις εκλογές εδώ και 19 ολόκληρα χρόνια; Πώς συγκρίνουν τη Χούντα του ’67 ή ακόμα και τον Χίτλερ που μόλις κέρδισε την καγκελαρία κατέλυσε τη βουλή με μία χώρα που διεξάγει κανονικά εκλογές και στην οποία η… αριστερη χούντα εκλέγεται με ποσοστά άνω του 50%;

Πενήντα χρόνια μετά τη Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν νοσταλγοί. Δυστυχώς -και είναι αυτή μία ακόμα στρέβλωση στη χώρα μας- όχι μόνο υπάρχουν, αλλά σήμερα αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέχοντας τη Νο2 στην ιεραρχία θέση (την αντιπροεδρία) και τη Νο1 επικοινωνιακή γραμμή του στα social media. Ένα ανορθολογικό κράμα νεοφιλελεύθερων και νεοχουντικών είναι η σημερινή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και η Θάτσερ λάτρευε τον Πινοτσέτ…