01-03-2021

Niko Ago: “Και το smartphone, που το βρήκε;”

Του Niko Ago

Ανάμεσα στα πολλά “κακά” που καταλογίζονται στους πρόσφυγες, από τους διάφορους “πατριώτες”, είναι και το αφελές, μέχρι κανονικά, βαθμό ανοησίας, που αποτυπώνεται στο ερώτημα: “Μα καλά, πρόσφυγας και με smartphone;” Κανονικά, το ερώτημα δεν αντέχει καν σε συζήτηση και υποδηλώνει πως εκείνος που ρωτά, είναι, όπως το περιγράψαμε, αφελής και ανόητος. Ωστόσο, επειδή το συναντάμε αρκετές φορές στα social media, ας προσπαθήσουμε μια απλή απάντηση.

Η προσφυγιά, κατά βάση, είναι κάτι που δεν επιλέγεται. Με απλά λόγια, δεν γίνεται κανείς πρόσφυγας από χόμπι ή για τουρισμό. Ούτε, φυσικά, γίνεται πρόσφυγας επειδή είναι φτωχός.

Αυτός που φεύγει από το σπίτι και τη χώρα του, με σκοπό μόνο τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ονομάζεται μετανάστης. Τέτοιοι, μετανάστες δηλαδή που έχουν φύγει από τη χώρα τους και φεύγουν καθημερινά, με σκοπό καλύτερες συνθήκες ζωής, είναι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες. Και αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με την EUROSTAT, μόνο τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης, (’10-’13) από την Ελλάδα έφυγαν περίπου 224.000 Έλληνες πολίτες. Επίσης, μετά το 2010, μία στις 18 ελληνικές οικογένειες, έχει και από έναν μετανάστη που έφυγε μετά το 2010.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στους πρόσφυγες, εκείνοι αναγκάζονται να φεύγουν συνήθως, κάτω από τις πιο δυσχερείς συνθήκες, ξαφνικά, αναπάντεχα και σε πολλές περιπτώσεις, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα. Αυτό, όμως, η ξαφνική και βίαιη ανάγκη φυγής, δεν τους κάνει και άπορους.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πως από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα ήρθαν ως πρόσφυγες το ’22 και ’23, άνθρωποι που άφησαν πίσω τους μεγάλες περιουσίες, επιχειρήσεις, χρήματα, καριέρες, μέλλον, κοινωνικό στάτους, σπίτια ολόκληρα, εργοστάσια. Και, φυσικά, όσοι από αυτούς μπόρεσαν και είχαν τη δυνατότητα, πήραν μαζί τους χρήματα και τιμαλφή(αυτοί που είχαν). Είναι το ίδιο με τα σημερινά smartphone ή τα laptop των προσφύγων από Συρία.

Αν για παράδειγμα κάποιος ήταν γιατρός στη Συρία- αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά- πιστεύει κάποιος ότι ήταν άπορος; Αν ήταν καθηγητής; Αν ήταν δικηγόρος; Αν ήταν πολιτικός μηχανικός; Αν ήταν αρχιτέκτονας; Αν ήταν έμπορος; Αν ήταν μεσίτης; Αν ήταν στέλεχος μεγάλης επιχείρισης;  Αν ήταν… οτιδήποτε άλλο και ζούσε μια κανονική ζωή, είναι περίεργο που έχει smartphone;

Μα, smartphone έχεις εσύ, ανόητε και αφελή, που τα λεφτά ίσως τα πήρες από τη σύνταξη της μητέρας ή του πατέρα σου. Smartphone έχουν σχεδόν όλοι οι μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα. Που δεν εργάστηκαν ακόμα αλλά που εμείς οι γονείς τους, τούς το παρέχουμε.

Δεν θα έχει smartphone o γιατρός, ο νομικός, ο καθηγητής, ο οδοντίατρος, ο πολιτικός μηχανικός; Να το ξαναπούμε: Πρόσφυγας, δεν σημαίνει άπορος και ανήμπορος, ανόητε και αφελή “πατριώτη”. Πρόσφυγας σημάνει μια προσωρινή έκτακτη κατάσταση ανάγκης. Πρόσφυγες, για παράδειγμα ήταν ακόμα και η η οικογένεια του Ωνάση, όταν ήρθε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη, αλλά δεν ήταν φτωχή.

Είναι, πάντως, εκπληκτικό, πώς οι κάθε είδους ξενόφοβοι ρατσιστές, ανακατεύουν στο “μίξερ” το μίσος με την άγνοια. Αυτό γινόταν πάντα. Και πως υπάρχουν άλλοι, που χωρίς την παραμικρή δεύτερη σκέψη, δείχνουν έτοιμοι να τα “χάφτουν” αμάσητα. Ευτυχώς, ωστόσο, η πλειονότητα είναι συντριπτικά απέναντι σε αυτή την ακαταμάχητη βλακεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ