Υπόμνημα Κουφοντίνα για τη χορήγηση 7ης άδειας – «Είχε γίνει ορθή χρήση των προηγούμενων αδειών»
Το ζήτημα της μη χορήγησης της έβδομης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη στο Δικαστικό Συμβούλιο του Πρωτοδικείου Βόλου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση του σχετικού βουλεύματος, που θα κρίνει εάν τελικά θα του χορηγηθεί ή όχι η άδεια.

Η άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν χορηγήθηκε καθώς η διευθύντρια και η κοινωνική λειτουργός της Αγροτικής Φυλακής Κασσαβέτειας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησής της, ενώ αντίθετα ο εισαγγελέας του Συμβουλίου Φυλακής μειοψήφησε, με αποτέλεσμα το ζήτημα να οδηγηθεί προς επίλυση στο Πρωτοδικείο του Βόλου.

Ο εισαγγελέας της φυλακής εξέφρασε τη θέση ότι υφίσταται κίνδυνος φυγής και διάπραξης άλλων εγκλημάτων από τη χορήγηση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, επικαλούμενος τη φράση που έχει πει, ότι «ξαναπιάνει το κόκκινο νήμα των αγώνων».

Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ισάριθμες δολοφονίες στο πλαίσιο της δράσης του ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

«Έχει κάνει ορθή χρήση των προηγούμενων αδειών»

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, κατάθεσε σήμερα στο δικαστήριο πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αρχικά επισημαίνει ότι και στις έξι άδειες που έχει λάβει μέχρι σήμερα, έχει κάνει ορθή χρήση αυτών.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου «τρεις φορές, τρεις διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας».

Ακόμη, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, «τηρήθηκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και καμία αντίθετη άποψη δεν διατυπώθηκε από την πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος αναφέρεται: «Ο μειοψηφήσας εισαγγελικός λειτουργός είχε συναινέσει σε προηγούμενο στάδιο σε αντίστοιχο αίτημά του, ο οποίος έλαβε ως εξ αυτού την αιτηθείσα άδεια και καμία αμφισβήτηση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει για την κατά τους όρους που τέθηκαν χρήση της άδειας εκείνης (και κάθε άλλης προηγούμενης άλλωστε)», και επισημαίνεται:

«Ο νόμος δεν εξαρτά παντάπασι τη χορήγηση της άδειας από το είδος των ποινικών κατηγοριών για τις οποίες καταδικάστηκε ο κρατούμενος, ενώ η βαρύτητα της υπόθεσης λαμβάνεται υπόψη στο νόμο με την διάταξη που ορίζει τα ελάχιστα όρια πραγματικής έκτισης ποινής για την θεμελίωση του δικαιώματος στην άδεια».

Ο κρατούμενος, αναφέρεται ακόμη στο υπόμνημα, «έχει το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές, ιστορικές και ιδεολογικές του απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, όπως τις έχει εκφράσει και κατά τα Συμβούλια, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη καλλίτερη και δικαιότερη κοινωνία, αλλά η πορεία προς αυτήν είναι θέμα της ιστορίας και αυτό δεν έχει στοιχεία αντικοινωνικότητας».
«Η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της εξωτερίκευσης όσο και ως προς το δικαίωμα της μη εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια», αναφέρει κλείνοντας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook