• Σε κατασχέσεις κλοπιμαίων τεράστιας αξίας προχώρησε η αστυνομία
 • Ταυτοποιήθηκαν εφτά ακόμη μέλη της
 • Συνεχίζονται οι έρευνες
 • Νέο «χτύπημα» στα κυκλώματα ναρκωτικών με την αποδόμηση τριών οργανώσεων

Ξεπερνά το ποσό των 40 εκατ. ευρώ η παράνομη δράση των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από σπίτια, εταιρείες και ΑΤΜ τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία, όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης κατά την παρουσίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, αλλά και της εξάρθρωσης τριών ακόμη εγκληματικών οργανώσεων ναρκωτικών.

Δύο νέες συλλήψεις μελών των εγκληματικών οργανώσεων

Όσων αφορά στην υπόθεση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν εξαρθρωθεί στις 2 Νοεμβρίου 2016, η Αστυνομία συνέλαβε χθες δύο ακόμη μέλη της, έναν 43χρονο και μία 40χρονη, οι οποίοι διατηρούσαν ενεχυροδανειστήρια, τα δύο από αυτά στο Μενίδι, οι οποίοι κατείχαν και ρευστοποιούσαν στην αγορά κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή σύλληψη του 43χρονου βρέθηκε στο αυτοκίνητό του ρολόι αξίας πάνω από 150.000 ευρώ, το οποίο είναι το μοναδικό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Ειδικές κρύπτες για τα κλοπιμαία

Η σύλληψή τους επετεύχθη χθες (16 Ιουνίου 2017) και αρχικά εντοπίστηκε ο 40χρονος σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο είχε διαμορφώσει ειδικές κρύπτες, όπου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο ρολόγια, εκ των οποίων το ένα μοναδικής κατασκευής, αξίας πάνω από 150.000 ευρώ.

  

Το συγκεκριμένο ρολόι αποδόθηκε στον νομικό κάτοχό του, ο οποίος ήταν θύμα κλοπής των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων και η υπόθεση του είχε εξιχνιαστεί κατά την αρχική έρευνα.

Επιπλέον στο όχημα του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Στα κλοπιμαία ακόμη και αγαλματίδιο της Παναγίας

Ακολούθησε η σύλληψη της 40χρονης και πλήθος ερευνών σε οικίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ,
 • ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ,
 • πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων,
  πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών,
 • (4) ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα,
  πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού,
 • δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού,
 • το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ καθώς και διάφορα άλλα τιμαλφή και αντικείμενα.

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις παραπάνω έρευνες, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Ταυτοποιήθηκαν εφτά νέα μέλη

Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά νέων μελών – κατηγορούμενων στην υπόθεση, οι όποιοι αναζητούνται καθώς επίσης και τα στοιχεία 52χρονου κατηγορουμένου, υπηκόου Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν αρχικά με ελλιπή στοιχεία.

Ακόμα εξιχνιάστηκαν άλλες ογδόντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και την 2 Νοέμβριου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000 ευρώ.

Στις περιοχές διάπραξης των κλοπών περιλαμβάνονται η Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη τρία  πολυτελή αυτοκίνητα, εκ των οποίων ένα κλεμμένο και ένα ατελώνιστο, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης για τη μεταφορά κλοπιμαίων σε ειδικές κρύπτες, που είχαν διαμορφωθεί σε αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εντοπιστεί περισσότερα από εξήντα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» στις κλοπές που διέπρατταν.

Από τα οχήματα αυτά, όσα ήταν κλεμμένα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, τα ατελώνιστα παραδόθηκαν στα αρμόδια Τελωνεία, ενώ τα υπόλοιπα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

Ακόμη, αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου Ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα, κατά την οποία βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τέλος, για το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, ότι αρχικά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες και τριάντα επτά δικαστικοί λειτουργοί.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η σύλληψη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές  μελών του εγκληματικού δικτύου, ενώ περισσότερες από τριακόσιες υποθέσεις είχαν συνδεθεί προανακριτικά με τη δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων.

Επιπλέον σε περισσότερες από έρευνες κατασχέθηκαν πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες και πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων μεγάλης αξίας.

Έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί της σπείρας

Ακολούθησαν οι συλλήψεις των τριών αρχηγικών μελών και συγκεκριμένα, στις 9-12-2016 στην Μάνδρα ενός 46χρονου ημεδαπού, στις 11-1-2017 στον Πειραιά ενός 36χρονου ημεδαπού και στις 17-1-2017 στο Καματερό ενός 34χρονου ημεδαπού.

Σε έρευνες που επακολούθησαν τότε σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρεθεί πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 76.070 ευρώ, επτακόσιες (700) χρυσές λίρες και πολλά πολυτελή ρολόγια.

Έχουν εξιχνιαστεί παραπάνω από 30 περιπτώσεις διαρρήξεων

Ακόμα είχαν εξιχνιαστεί τριάντα τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών να υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Το συνολικό ύψος της παράνομης δράσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων προσδιορίζεται στο ποσό των 40.000.000 ευρώ.

Νέο «χτύπημα» στα κυκλώματα ναρκωτικών με την αποδόμηση τριών οργανώσεων

Ακόμη ένα καίριο «χτύπημα» στα κυκλώματα ναρκωτικών κατάφερε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, που αποδόμησε πλήρως τρία οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και διεθνή δραστηριότητα. Σε ένα από τα κυκλώματα αυτά εμπλέκονται 26χρονος αστυνομικός και 44χρονος στρατιωτικός.

Όπως τόνισαν κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Κώστας Παναγιωτόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, η πρώτη εγκληματική οργάνωση ειδικευόταν στην εισαγωγή, από τη Λατινική Αμερική, σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες προωθούσε και διακινούσε στην εγχώρια αγορά. Τώρα, το καλοκαίρι, ετοιμαζόταν να διακινήσει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε κοσμικά νησιά και σε ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων. Όσον αφορά στις άλλες δύο, εισήγαγαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία και τις προωθούσαν στην εγχώρια αγορά καθώς και στην Τουρκία, μέσω θαλασσίων και χερσαίων διαδρομών. Παράλληλα, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης από Τουρκία και Αλβανία, τις οποίες διακινούσαν στην εγχώρια αγορά, ενώ τις προωθούσαν και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία και Ιταλία. Σημειώνεται, η μια οργάνωση, εκτός της θαλάσσιας μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τα ίδια ταχύπλοα σκάφη, δραστηριοποιούνταν και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθησή τους στη Δυτική Ευρώπη.

Ο απολογισμός της αποδόμησης των τριών οργανώσεων είναι: 43 συλλήψεις, 16 Ελλήνων και 27 αλλοδαπών, κατασχέσεις πάνω από 316 κιλών κάνναβης και 21 κιλών κοκαΐνης, καθώς και σημαντικού αριθμού οχημάτων, ταχύπλοων σκαφών, χρηματικών ποσών και άλλων ειδών.

Στο επίπεδο της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, η εγκληματική δράση των δυο συνεργαζομένων οργανώσεων διαπιστώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Σπάρτης, ενώ ανακαλύφθηκαν και χώροι απόκρυψης και αποθήκευσης. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την Νίκαια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τις Αχαρνές και το Ίλιον.

Όσον αφορά στην οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη, συνελήφθησαν συνολικά 5 μέλη της, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιηθήκαν στις 14 Ιουνίου 2017, σε Αττική και Καρδίτσα. Οι 4 είναι Αλβανοί, ηλικίας από 34 έως 56 χρονών και ένας Ελληνας 61 ετών, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας ακόμη 37χρονος Έλληνας, συνεργός των συλληφθέντων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 21 κιλά και 480 γραμμάρια κοκαΐνης, χρηματικό ποσό 92.000 ευρώ, δύο πιστόλια και μία κυνηγετική καραμπίνα.

Αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ήταν 53χρονος Αλβανός, ενώ τα άλλα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν, είχαν αναλάβει τη φύλαξη των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους στην Αττική και την Καρδίτσα, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση των χρημάτων που προέρχονταν από τη διακίνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την δράση της εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 15 Ιουνίου 2017 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σχετικά με τις άλλες δύο συνεργαζόμενες εγκληματικές οργανώσεις, για την αποδόμησή τους πραγματοποιήθηκε, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής της Λακωνίας και της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, για την εμπλοκή τους συνολικά 38 άτομα, ενώ κατηγορούνται ακόμη 21. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 166 δενδρύλλια κάνναβης.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 30 μέλη των δύο οργανώσεων. Οι συλλήψεις αφορούν 14 Έλληνες, ηλικίας από 26 έως 69 ετών και 16 αλλοδαπούς, εκ των οποίων 11 Αλβανοί ηλικίας από 22 έως 49 ετών, 4 Σύροι, ηλικίας από 36 έως 45 ετών, καθώς και ένας 40χρονος Νιγηριανός. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής και ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, συνελήφθη και 44χρονος στρατιωτικός, που κατηγορείται για προμήθεια ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας